Indonezijoje netrukus gali būti uždrausta LGBTQ+ žiniasklaida ir tiriamoji žurnalistika

Pagal Indonezijos parlamente pateiktą pasiūlymą, šalyje gali būti uždraustas turinys apie LGBTQ+. Siūloma pakeisti Transliavimo įstatymą, kuriuo taip pat būtų apribotos galimybės užsiimti tiriamąja žurnalistika. Tai sulaukė žmogaus teisių gynėjų ir pilietinės visuomenės kritikos, praneša naujienų agentūra „Reuters“

Asociatyvi Kajetan Sumila/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Naujai pateiktos pataisos kelia susirūpinimą ir Indonezijos spaudos tarybai, kuri pareiškė, kad jų priėmimas pakenktų žiniasklaidos nepriklausomumui.

„Poveikis spaudos laisvei yra labai rimtas“, – teigė Spaudos tarybos teisės aktų skyriaus vadovas Arifas Zulkifli.

Anot jo, Indonezijos spaudos įstatymas numato, kad negali būti vykdoma jokia cenzūra.

Indonezijos Vyriausybei pataisos dar nebuvo pateiktos, naujienų agentūrai „Reuters“ patvirtino komunikacijos ministras Budi Arie Setiadi. Jis pridūrė manantis, kad pataisos neturėtų apriboti žiniasklaidos laisvės.

Žurnalistai ir visuomeninių organizacijų atstovai teigia, kad planuojami apribojimai pakenktų saviraiškos laisvei.

„Tai reikš, kad mes, žurnalistai, nebegalėsime atskleisti svarbių istorijų, pavyzdžiui, apie korupciją, nepotizmą ir aplinkosaugos nusikaltimus“, – tikino Nepriklausomų žurnalistų asociacijos vadovas Bayu Wardhana.

„Jei įstatymo projektas bus priimtas, žodžio laisvės nebebus“, – sakė Indonezijos spaudos tarybos pirmininkas Ninik Rahayu. 

Jis patikino, kad rengiant įstatymo projektą su taryba nebuvo konsultuojamasi.

Įstatymo projektas sulaukė kritikos ir dėl to, kad juo siekiama uždrausti turinį, kuriame demonstruojamas smurtas, LGBTQ+ bendruomenė arba „neigiamas elgesys ar gyvenimo būdas, galintis pakenkti visuomenei“.

Žymus režisierius Joko Anwar sukritikavo pataisas apibūdindamas jas kaip „pavojingas“ ir „neįmanomas“ įgyvendinti.

„Tokio turinio draudimas ne tik stabdo kūrybinės industrijos galimybes ir spaudos laisvę, bet ir kenkia žmonių gebėjimui filtruoti tai, ką jie žiūri“, – įsitikinęs jis.

Įstatymų leidėjai, atsakingi už šį projektą, pabrėžė, kad įstatymo pataisos yra dar tik pradiniuose etapuose ir gali būti keičiamos.

„Mes nenorime sudaryti įspūdžio, kad esame homofobai“, – sakė komisijos, šiuo metu svarstančios pataisas, narys Nico Siahaanas.

Jis pabrėžė, kad įstatymo projektas dar bus diskutuojamas.
Naujesnė Senesni