E. Dobrowolska: pataisos, pagal kurias nepilnamečiams nebebūtų draudžiama pasakoti apie LGBTQ+ bendruomenę, Seimui bus teikiamos lapkritį

Į Seimą keliauja Vyriausybės patvirtintos pataisos, pagal kurias nepilnamečiams nebebūtų draudžiama pasakoti apie LGBTQ+ bendruomenę. Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska sako, kad jos parlamentui bus teikiamos lapkričio 7-ąją. 

Ewelina Dobrowolska | Olgos Posaškovos/lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Antradienį „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ Laisvės frakcijos narė Ewelina Dobrowolska paaiškino, kodėl prireikė įstatymo pataisų.

Anot jos, Lietuva dėl prieš LGBTQ+ bendruomenę nukreipto įstatymo, ribojančio informacijos apie LGBTQ+ teisių sklaidą nepilnamečiams, pralaimėjo bylą Europos Žmogaus Teisių Teisme, o šių metų birželį Europos Tarybos ministrų kabinetas nusprendė taikyti sugriežtintą kontrolę šiam sprendimui įgyvendinti.

Pasak ministrės, nors analogišką reguliavimą, koks šiuo metu galioja Lietuvoje, yra įvedusi ir Vengrija, bet dėl to Europos Komisija kreipėsi į Europos Teisingumo Teismą.

E. Dobrowolska įsitikinusi, kad įstatymas pažeidžia saviraiškos laisvės, lygybės principus. Pasak jos, dabartinis reguliavimas yra orientuotas ir į žiniasklaidos laisvės ribojimą. „Šis įstatymas taip pat buvo pritaikytas žiniasklaidai, kai kilo klausimas, ar gali būti netgi informacija apie tai, kad rengiamos (LGBTQ+, – jarmo.net) eitynės“, – pabrėžė politikė.

„Siūloma tiesiog atsisakyti, o ne keisti šitą punktą“, – akcentavo „laisvietė“. 

Jarmo.net primena, kad Vyriausybė Seimui siūlo atsisakyti Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo nuostatos, pagal kurią „neigiamą poveikį nepilnamečiams darančiai informacijai priskiriama“ tokia viešoji informacija, kuria „niekinamos šeimos vertybės, skatinama kitokia, negu Lietuvos Respublikos Konstitucijoje ir Lietuvos Respublikos civiliniame kodekse įtvirtinta, santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata“.

Kaip „Lietuvos ryto“ televizijai kalbėjo Ewelina Dobrowolska, Konstitucinis Teismas jau pasisakė, jog šeima yra neutrali lyčiai, tad siūlomos pataisos Konstitucijai neprieštarauja.

Jarmo.net primena, kad, kaip paskelbė Teisingumo ministerija, šių metų sausio 23 d. EŽTT Didžioji kolegija priėmė sprendimą byloje Macatė prieš Lietuvą, kuriuo EŽTT konstatavo Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos 10 straipsnio pažeidimą. Teismas įvardijo, kad pareiškėjos teisės į saviraiškos laisvę ribojimas, remiantis siūloma pripažinti netekusia galios Lietuvos Respublikos nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo nuostata, yra nesuderinamas su konvencija. EŽTT bylos nagrinėjimo metu, be kito ko, vertinti ir Seimo narių pasisakymai.

Palaikyti jarmo.net iniciatyvą galite čia: contribee.com/jarmo
Naujesnė Senesni