Teismo sprendimas neregistruoti tos pačios lyties poros santuokos bus skundžiamas

Praėjusią savaitę Vilniaus miesto apylinkės teismas netenkino tos pačios lyties poros prašymo įpareigoti Vilniaus civilinės metrikacijos įstaigą įregistruoti pareiškėjų santuoką, o jų sudarytą vedybų sutartį įregistruoti Vedybų sutarčių registre, praneša LGBTQ+ naujienų portalas gayline.lt

Asociatyvi Robin Worrall /unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Sprendimą Vilniaus miesto apylinkės teismas paskelbė praėjusį penktadienį.

Kaip nurodoma, pareiškėjai ir atsiliepimą pateikusi Teisingumo ministerija teismo prašė kreiptis į Konstitucinį Teismą parašant jo išaiškinti, ar ar civilinio kodekso nuostata, draudžianti tuoktis vienos lyties asmenims, atitinka Konstituciją. Tačiau Vilniaus miesto apylinkės teismas prašymo netenkino ir motyvavo tuo, jog „konstitucinė santuokos samprata (kitaip nei konstitucinė šeimos samprata) nėra neutrali lyties požiūriu – santuoka gali būti sudaroma tik tarp vyro ir moters“.

„Teismo sprendimą ketiname skųsti“, – teigė Tolerantiško jaunimo asociacijos (TJA), kuri inicijavo bylinėjimąsi, pirmininkas Artūras Rudomanskis.

Pasak jo, teismo „sprendimas netenkina nei pareiškimą teikusios poros, nei mūsų, Tolerantiško Jaunimo Asociacijos, kuri inicijavo šias bylas“.

„Sprendimas ir jo motyvai iš esmės atrodo labai apverktinai, nes praktiškai visai nepasisakyta esminiais klausimais. Atrodo tarsi surašytas likus valandai prieš išeinant vasaros atostogų, kad tik šią bylą nusimesti nuo savęs ir skristi ilsėtis“, – feisbuko paskyroje rašė A. Rudomanskis.


Kaip rašo gayline.lt, tos pačios lyties asmenų porai atstovaujantis advokatas Aivaras Žilvinskas pareiškė, jog „valstybės turi pozityvią pareigą kokia nors forma pripažinti ir vienos lyties asmenų šeimas“, taip yra pasisakęs ir Europos žmogaus teisių teismas.

A. Žilvinskas taip pat patvirtino, kad teismo sprendimas bus skundžiamas. „Kartu su pareiškėjais esame pasiryžę nesustoti ir kovoti tiek, kiek reikės, o teismo sprendimą neabejotinai skųsime. Tai darome ir dėl viešojo intereso, nes tai aktualu tūkstančiams žmonių Lietuvoje“, – teigė jis, skelbia gayline.lt
Naujesnė Senesni