S. Bartulis sureagavo į prezidento žodžius apie partnerystę: „Nausėda šitoje vietoje konstruktyviai nedirba nič nieko“

Žmogaus teisių apžvalgininkas Simonas Bartulis sureagavo į prezidento Gitano Nausėdos žodžius apie partnerystę. Pasak jo, diskusija šiuo klausimu ir toliau išlieka vienpusė.

Gitanas Nausėda | ELTA/Tomo Vinicko nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Šeštadienį TV3 televizijai G. Nausėda pareiškė manantis, kad reikia rasti kompromisą, susijusį su tos pačios lyties porų partnerystę reglamentuojančiu įstatymu. Šalies vadovas teigė, kad nėra jokios priežasties priešintis atskirų žmonių interesams.

„Galvoju, kad šitas problemas mes išspręsime. Kol kas mes ginčijamės, kokiu būdu geriausia tai spręsti. Viskas yra tvarkoje, nematau, kodėl turime priešinti atskirų žmonių interesus“, – teigė G. Nausėda.

Toks šalies vadovo pasisakymas sulaukė S. Bartulio atsako. Jis savo nuomone pasidalijo socialiniame tinkle „Facebook“.

S. Bartulis savo įraše komentavo, kad homofobai, teigdami, kad jie taip pat diskutuoja, formuoja įvaizdį tarsi ieškotų kompromisų, nors tai yra netiesa.

„Kol mes turime pateisinti savo ir savo šeimų egzistavimą, viešinti savo gyvenimus ir pan., oponentams vis dar užtenka 20 metų senumo „bet tai o vaikai/na bet šeimos tai nežinau, vyras ir moteris“. Ginčas yra be galo vienpusis, tačiau homofobai, sakydami, kad irgi ginčijasi, sukuria įvaizdi, kad jie daro tai kažkokius kompromisus ar ieško kažkokių intelektualių išeičių. Tai yra netiesa. Išeitis – net ir mažiau lygybes nešančias – vis vien homofobams ant lėkštutės padedame mes“, – įsitikinęs S. Bartulis.

Žmogaus teisių apžvalgininkas kritikavo prezidentą G. Nausėdą už jo konstruktyvaus darbo trūkumą LGBTQ+ teisių srityje.

„Nausėda šitoje vietoje konstruktyviai nedirba nič nieko. Jis nesusitinka su LGBTQ žmonėmis, darbo grupėmis, NVO (nevyriausybinėmis organizacijomis, – jarmo.net). Jo „noras“ spręsti problemą yra performansas, kaip ir visa jo politinė karjera.

Priešingai, jis dalyvauja šeimų maršuose, priešina vaikų turėjimą su LGBTQ žmonėmis, vis tyliai užsimena, kad tik nedarykite čia bent minimaliai progresyvaus įstatymo, o tai vetuosiu.

Istorija kaip ir su kitais homofobais politikais: viešumoje sako, kad vis dirba link kompromiso, bet realybėje tik kaišioja pagalius į jau ir taip išplautus pasiūlymus“, – teigia S. Bartulis.

Jis įraše komentavo esantis nustebintas tuo, kad prezidentas iš viso pasisakė šiuo klausimu. Anot S. Bartulio, šiemet Lietuvoje „Pride“ mėnuo pasižymėjo spengiančia tyla. Žmogaus teisių apžvalgininko tikinimu, politikai nebuvo aktyvūs kalbėdami apie LGBTQ+ bendruomenės lygiateisiškumą.

„Apart vieno įstatymo svarstymo, girdėjau mažiau aktyvių diskusijų ir bandymų vis kelti LGBTQ lygybės klausimus iš politikų nei pernai ar dar anksčiau.

Spengianti tyla iš LSDP ir Liberalų sąjūdžio, kuris turėtų šį mėnesį būti priekyje eisenų. Nepatenkinama tyla ir iš premjerės, kuri kaip deklaruojanti pagarbą LGBTQ žmonėms vis dar laukia iniciatyvos iš kitų“, – įraše rašė S. Bartulis.

Jis akcentavo matantis pavojingą tendenciją – LGBTQ+ bendruomenei svarbūs klausimai Lietuvos visuomenėje praranda aktualumą

„Iš tikrųjų pikta matyti, kad po truputį šios temos „atsibosta“ Lietuvos visuomenei. Iš dalies suprantu: kadangi anti-LGBTQ žmonės Lietuvoje nesugalvoja jokių naujų argumentų, visos diskusijos tiesiog kartojasi. Tačiau tuo pačiu norėtųsi ir nusistatymo, kad nuo lygybės nuobodu būti neturėtų: išspręskime šį klausimą pagaliau, kad galėtume rietis dėl kažko kito!“ – įsitikinęs S. Bartulis.

Naujesnė Senesni