Moterų pavardes su galūne -a leisianti rašyti įstatymo pataisa sulaukė pritarimo pateikimo stadijoje

Seimas svarstys Asmens vardo ir pavardės rašymo dokumentuose įstatymo pataisas, kurios numato sudaryti galimybę rašyti moterų pavardes su galūne -a.

Ieva Pakarklytė | lrs.lt/O.Posaškovos nuotr.


Jadvyga Bieliavska (ELTA)

Naujienų agentūra

Antradienį šią Seimo Laisvės frakcijos narės Ievos Pakarklytės pateiktą iniciatyvą pateikimo stadijoje palaikė 55 parlamentarai, prieš buvo 31, susilaikė 19.

Jeigu Seimas pritartų, būtų leista moterims suteikti pavardę su galūne -a ar -ia, jeigu pavardė yra daroma iš vyriškos pavardės, turinčios tokią pačią galūnę, pavyzdžiui, Noreika, Šalna, Šarka ar Stundžia.

Pateikdama projektą Seimo narė I. Pakarklytė pastebėjo, kad šiuo metu moterys, pasirinkdamos vyro pavardę, gali rinktis tik galūnę -ienė arba -ė, net jeigu vyro pavardė yra moteriškos giminės ir baigiasi galūne -a ar -ia. „Bet pavardės, pvz. Lydeka ir Šarka negalimos“, – apgailestavo ji.

Parlamentarė tvirtino, kad pasiūlytas reguliavimas nekelia jokios grėsmės tradicijai, o žmogaus pavardė yra susijusi su žmogaus privačiu gyvenimu.

„Pasiūlytame įstatymo pakeitime kalbama apie asmens privataus gyvenimo reguliavimą, tai nėra kalbininkų profesinės kompetencijos klausimas. (...) Pavardžių daryba - ne apie kalbą, o apie asmens privatų gyvenimą“, – teigė I. Pakarklytė.

Jos nuomone, nereikėtų atimti galimybės iš moterų pasirinkti pavardę.

Kaip savotišką provokaciją Valstybės dienos išvakarėse šią iniciatyvą įvertino Seimo narys „valstietis“ Stasys Tumėnas.

„Toks siūlymas liudija, kad Seime reikia kuo greičiau surengti gramatikos kursus. Moterų pavardės su galūne -a yra būdingos rusakalbiai aplinkai, būdingos lenkams. Kam lietuvaitėms reikia turėti tokias pavardes su – a.? Suprantu tai kaip savotišką provokaciją“, – svarstė S. Tumėnas, ragindamas nepritarti projektui.

Kaip pastebėjo Seimo narys Valdemaras Valkiūnas, šiuo metu pavardės leidžia atskirti ištekėjusią moterį nuo neištekėjusios. „Čia artyn lyčių likvidavimo“, – apie projektą kalbėjo V. Valkiūnas.

Seimo narys profesorius Eugenijus Jovaiša pastebėjo, kad tai, ką išgirdo apie pavardžių sudarymą per šio projekto pateikimą, per visą mokslininko gyvenimą nėra girdėjęs. „Norėčiau žinoti, kas aš – Jovaiša- esu?,-replikavo jis.

Seimo Laisvės frakcijos narės Ievos Pakarklytės pateiktas įstatymo pataisas svarstys Seimo Švietimo ir mokslo, Teisės ir teisėtvarkos komitetai. Savo išvadą šiuo klausimu turės pateikti ir Valstybinė lietuvių kalbos komisija. Įstatymo pataisos į Seimo salę sugrįš rudens sesijoje.

Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama.
Naujesnė Senesni