A. Matulas sako nebebalsuosiantis už civilinė sąjungą: „Mano sąlygos nebuvo įgyvendintos“

Konservatorius Antanas Matulas pareiškė, kad nebebalsuos už civilinę sąjungą nepaisydamas ankstesnio pažado balsuoti už ją, jei konservatorių lyderiai atšauks priešlaikinių rinkimų idėją ir nesiūlys Vyriausybės atsistatydinimo, praneša portalas tv3.lt

Antanas Matulas | Olgos Posaškovos/lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Anksčiau po Seime įvykusio posėdžio  A. Matulas žurnalistams pareiškė: „<...> aš aukodamasis pasižadėjau: jeigu pirmininkas ir Vyriausybės vadovė atšaukia savo sprendimus dėl pirmalaikių rinkimų ir Vyriausybės atsistatydinimo, tai tiek to, aš jau pabalsuosiu už Civilinės sąjungos įstatymą“.

Konservatorių prezidiumas nusprendė, kad Ingridos Šimonytės vadovaujama Vyriausybė dirbs toliau, o Seime idėja surengti priešlaikinius rinkimus palaikymo nesulaukė ir žlugo. Taip susiklosčius situacijai, A. Matulas atsisako vykdyti savo duotą žodį ir neberems civilinės sąjungos, kuri aktuali tos pačios lyties poroms ir nesusituokusioms heteroseksualioms poroms.

„Vienas dalykas, aš pajuokavau. Moraliniai įsitikinimai tokiu būdu nekeičiami. Kitas dalykas, jeigu juokaujant, tai tie, kurie buvo pasiūlę Seimui persikrauti, pasileisti ir Vyriausybę atstatydinti, tai jie savo sprendimo neatšaukė. Juos atšaukė kita institucija, būtent prezidiumas. Tai, kaip sakoma, mano sąlygos nebuvo įgyvendintos pusiau juokais kalbant“, – portalui tv3.lt komentavo A. Matulas.

Pagal šiuo metu Seimui pateiktą projektą, civilinė sąjunga apibrėžiama kaip dviejų asmenų (partnerių) savanoriškas susitarimas, kuriuo jie siekia sukurti ir (ar) plėtoti, apsaugoti tarpusavio asmeninius santykius. 

Pagal dar nepriimtą įstatymą, asmenys, siekiantys laisva valia įregistruoti civilinę sąjungą, turi būti sulaukę pilnametystės, nesiejami giminystės ryšių, nesudarę santuokos tarpusavyje ar su kitais asmenimis, taip pat neįregistravę civilinės sąjungos su kitais asmenimis.

Kaip dėstoma įstatymo aiškinamajame rašte, įstatymo projektu siūloma sureguliuoti santuokos nesudariusių, tačiau bendrus tarpusavio santykius kuriančių asmenų tiek turtinius, tiek asmeninius neturtinius santykius, taip pat partnerių turtinius santykius su trečiaisiais asmenimis.

„Toks teisinis reguliavimas padės fiziniams asmenims išspręsti pagrindines praktines problemas, kylančias partnerių tarpusavio asmeniniuose santykiuose, o taip pat partnerių santykiuose su trečiaisiais asmenimis (pavyzdžiui, naudojimas ir disponavimas partneriams priklausančiu bendru turtu, partnerių tarpusavio išlaikymas, paveldėjimas po vieno iš partnerių mirties, susižinojimas sveikatos priežiūros įstaigose ir kita). Šio konstituciškai būtino reguliavimo įtvirtinimas sudarys sąlygas apibrėžti civilinėje sąjungoje esančių asmenų tarpusavio teises ir pareigas, tokiu būdu apsaugant jų teisėtus lūkesčius ir interesus, reglamentuojant šių asmenų tarpusavio pareigas“, – teigiama aiškinamajame rašte. 
Naujesnė Senesni