Tarybos narys siekia, kad Prienų rajonas taptų zona be „genderizmo ir LGBT ideologijos“

Lietuvos šeimų sąjūdžio tarybos narys Egidijus Visockas, einantis Prienų rajono savivaldybės tarybos nario pareigas, įregistravo dokumentą, kuriuo rajonas būtų paskelbtas be „genderizmo ir LGBT ideologijos”, praneša portalas „Delfi“. 

Egidijus Visockas sako, kad jo iniciatyva nėra homofobiška | Jarmo.net koliažas (prienai.lt ir Polinos Tankilevitch/pexels.com nuotr.)


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Politikas sako, kad nori apsaugoti vaikus nuo neigiamos informacijos, o jo iniciatyva visiškai nedvelkia homofobija. Prienų meras Alvydas Vaicekauskas teigia, greičiausiai taryba tokio siūlymo nepalaikys. Jis įsitikinęs, kad „kai kas ir politinių dividendų nori prieš Seimo rinkimus“. 

Sako, kad LGBTQ+ bruka svetimas tautai tradicijas

E. Visockas užregistravo sprendimo projektą, kuriuo būtų viešai paskelbta deklaracija „Prienų rajono savivaldybė be genderizmo ir LGBT ideologijos“.

„Agresyvi genderizmo propaganda ir LGBT ideologijos prievartinis diegimas, kuriam nepritaria didžioji dauguma Lietuvos Respublikos piliečių, supriešina visuomenę, silpnina valstybę ir kelia grėsmę pagrindiniams visuomeninio ir tautinio gyvenimo principams ir vertybėms“, – skelbiama deklaracijoje, dėl kurios turėtų balsuoti rajono taryba. 

LGBTQ+ bendruomenė dokumente vadinama kraštutine mažuma, kuri tariamai bruka svetimas tautai tradicijas, vertybes. Deklaracijoje taip pat žadama: „Užtikrinsime konstitucinę tėvų teisę auklėti vaikus pagal tėvų įsitikinimus. <...> Remsime mokytojus, valstybės ir savivaldybės tarnautojus, verslininkus ir kitų profesijų atstovus kovoje su ideologiniu spaudimu ir konstitucinių tėvų teisių suvaržymais.

Taryba negali prisiimti daugiau įsipareigojimų

Tiesa, deklaracijai pastabų pateikė du Prienų rajono savivaldybės tarnautojai.

Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas, deklaraciją pateikus derinimui, akcentavo, jog „ugdymo procesas mokyklose organizuojamas vadovaujantis LR Švietimo įstatymu, poįstatyminiais aktais, ŠMS ministro patvirtintais ugdymo planais bei bendrosiomis ugdymo programomis“, o Teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Vytautė Draugelytė pabrėžė, jog „Savivaldybės tarybos sprendimu negalima nustatyti ir/ar prisiimti daugiau įpareigojimų, negu reglamentuoja LR švietimo įstatymo bei kitų susijusių su tuo teisės aktų nuostatos“.

Sako, kad siekia politinių dividendų 

Prienų rajono meras, socialdemokratas A. Vaicekauskas „Delfi“ teigė, kad tarybos narių teikiamos iniciatyvos turi atitikti teisės aktus. Anot jo, E. Visocko parengta deklaracija „neatitinka kai kurių teisės aktų“. Pasak mero, dalies deklaracijoje keliamų tikslų teisiškai patvirtinti negalima.

Mero teigimu, rajono taryba spręs, ar svarstyti šį projektą tvirtindama savo posėdžio darbotvarkę. Politikas teigė, kad jam sunku prognozuoti, koks bus balsavimo rezultatas, bet jis spėjo, kad greičiausiai tarybos nariai siūlymo nepalaikys, nes jis neatitinka kai kurių teisės normų.

A. Vaicekauskas taip pat akcentavo, kad E. Visockas yra maršistų judėjimo dalyvis. „Jo pozicija yra tokia. Bet aš manau, kad kai kas ir politinių dividendų nori prieš Seimo rinkimus“, – kalbėjo A. Vaicekauskas, rašo „Delfi“.

Pats E. Visockas, kalbinamas žurnalistų, teigė, kad jo iniciatyvai nėra homofobiška, o esą tik atspindi krikščionišką požiūrį. 

„Neturime jokių saugiklių savo šeimoms“

Žmogaus teisių apžvalgininkas Simonas Bartulis Tarptautinės kovos su homofobija ir transfobija dienos išvakarėse pasidalijo žinia apie Prienų politiko parengtą deklaraciją ir apžvelgė ir LGBTQ+ teisių padėtį Lietuvoje. Situacija, anot jo, nedžiugina. 

„Galbūt žmonės iš tiesų galvoja, kad viskas ne taip blogai. Va, daugiau apie tai šnekame, galima tiems LGBTQ net ir į gatvę išeit, o iš šeimų maršo liko šnipštas.

Bet iš tiesų mes kaip ir anksčiau, taip ir dabar neturime jokių saugiklių savo šeimoms. Trans žmonės vis dar turi eiti į teismus dėl pripažinimo. Vis dar galioja cenzūros įstatymas. Atsiranda visokių iniciatyvų, kaip ši Prienuose. Šeimų maršai išsikvėpė, bet padarė savo - Seimas bijo šiuos klausimus liesti ir rodyti stuburą, o visuomenei, kurios LGBTQ diskriminacija tiesiogiai neliečia, apie tai kalbėti nebėra taip įdomu“, – savo feisbuko paskyroje antradienį rašė S. Bartulis.

Naujesnė Senesni