Panamos Aukščiausiasis Teismas nepripažino santuokų lygybės

Panamos Aukščiausiasis Teismas (AT) nepanaikino šalyje galiojančio draudimo tuoktis tos pačios lyties poroms.

Asociatyvi Wesley Tingey/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Panamoje gyvenantis Enrique Jelenszky, 2016 metais Jungtinėje Karalystėje vedęs savo vyrą Johną Winstanley, pateikė ieškinį, kuriuo siekė pripažinti judviejų santuoką ir Panamoje. Tačiau bylą pora pralaimėjo.

Trečiadienį išplatintame AT pranešime spaudai pažymima, kad 6 teisėjai nusprendė, jog Panamos Šeimos kodekso 26 straipsnio nuostata, kad santuoka sudaroma tik „tarp vyro ir moters“, neprieštarauja Konstitucijai. AT nutarime taip pat patvirtinama 2015 metais priimto įstatymo nuostata, kurioje teigiama, kad „santuokos tarp tos pačios lyties asmenų yra draudžiamos“.

Pranešime spaudai pažymima, kad teismas padarė išvadą, jog normos, numatančios, kad santuoka turi būti sudaryta tarp vyro ir moters, yra objektyviai pagrįstos bendru interesu teikti pirmenybę toms santuokoms, kuriose galima tęstu „žmonių giminę“.

Kaimyninės Kosta Rika ir Kolumbija yra vienos iš Lotynų Amerikos šalių, kurios išplėtė santuokos teisę tos pačios lyties poroms.

2018 metais Amerikos žmogaus teisių teismas paskelbė reikšmingą sprendimą, kuriuo buvo pripažintos tos pačios lyties asmenų santuokos ir translyčių teisės Vakarų pusrutulyje. Tuometinė Panamos viceprezidentė Isabel de Saint Malo sakė, kad jos vadovaujama Vyriausybė laikysis šio sprendimo.
Naujesnė Senesni