„Nesakyk gėjus“: respublikonas panoro uždrausti JAV mokyklose kalbėti apie LGBTQ+

Floridos gubernatorius Ronas DeSantisas panoro išplėsti prieštaringai vertinamą įstatymą, draudžiantį valstybinėse mokyklose dėstyti dalykus, susijusius su LGBTQ+ bendruomene.

Asociatyvi Scott Webb/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Pagal pernai priimtą Tėvų teisių švietimo įstatymą, draudimas su vaikais kalbėtis apie seksualinę orientaciją arba lytinę tapatybę šiuo metu galioja iki trečios klasės.

Respublikonų gubernatorius R. DeSantisas siekia, kad draudimas įsigaliotų iki paskutinių vidurinės mokyklos metų. 

Planuojama, kad Švietimo taryba dėl siūlomos nuostatos balsuos kitą mėnesį.

Mokytojai, pažeidžiantys įstatymą, kurį kritikai praminė „nesakyk gėjus“, gali būti laikinai nušalinami nuo pareigų arba prarasti darbą.

Skelbiama, kad respublikonas R. DeSantisas turėtų pranešti, jog 2024 metais sieks prezidento posto, o iki tol jis mėgina sustiprinti savo įvaizdį kaip „liberalios demokratų indoktrinacijos“ priešininkas.

J. DeSantis ir kiti respublikonai, palaikantys draudimą, teigia, kad įstatymu siekiama apsaugoti vaikus nuo netinkamo turinio JAV mokyklose. Įstatymo šalininkai įsitikinę, kad tėvai, o ne mokytojai, turėtų su savo vaikais diskutuoti tokiomis temomis kaip seksualinė orientacija ir lytinė tapatybė.

„Studentai turėtų leisti laiką mokykloje mokydamiesi pagrindinių akademinių dalykų, o ne būti priverstinai maitinami radikalia lytine ar seksualine ideologija“, – tviteryje pareiškė Floridos švietimo komisaras Manny Diazas jaunesnysis.

Įstatymo kritikai, tarp kurių yra LGBTQ+ teisių organizacijos ir JAV prezidento Joe Bideno administracija, mano, kad draudimas gali marginalizuoti LGBTQ+ jaunimą.

Asociatyvi Norbu Gyachung/unsplash.com nuotr.

„Tai puolimas ir kultūrinis karas prieš LGBTQ+ šeimas, – įsitikinęs LGBTQ+ teisių aktyvistas Michaelas Rajneris. – Gyvename laiku, kai stebime teisių ir apsaugos, dėl kurių tiek daug žmonių sunkiai dirbo, eroziją“.

Įstatymo priešininkai taip pat teigia, kad projekte vartojamos sąvokos yra neaiškios – neapibrėžiami apribojimai. Taip pat nerimaujama, kad mokytojai vengs diskutuoti temomis apie seksualinę orientaciją ir lytinę tapatybę, nes bijos prarasti darbą arba būti laikinai nušalinti nuo pareigų.

Naujesnė Senesni