JAV padaugėjo bandymų cenzūruoti su LGBTQ+ bendruomene susijusias knygas

Remiantis nauja Amerikos bibliotekų asociacijos ataskaita, 2022-aisiais, palyginus su ankstesniais metais, beveik dvigubai išaugo bandymų uždrausti knygas JAV bibliotekose skaičius. Nemaža dalis knygų, kurias prašyta pašalinti, susijusios su LGBTQ+ bendruomenės turiniu.

Asociatyvi Tom Hermans/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Asociacija ketvirtadienį pranešė, kad pernai nustatė 1 269 bandymus cenzūruoti knygas. 2021 metais tokių bandymų būta 729.

Nurodoma, kad dauguma knygų, kurias prašyta pašalinti, susijusios su LGBTQ+ asmenimis arba buvo jų parašytos.

Amerikos bibliotekų asociacijos Intelektinės laisvės biuro direktorė Deborah Caldwell-Stone sakė, kad pastangos cenzūruoti knygas rodo, kad religinės grupuotės arba konservatyvūs žmonės taikosi į daugybę knygų, kurios neatitinka jų politinių, religinių ar moralinių pažiūrų.

„Tai, ką matome šiuose skaičiuose, yra įrodymas, kad iš tikrųjų vykdoma kampanija, nukreipta į knygų, skirtų jaunimui, pašalinimą iš mokyklų ir viešųjų bibliotekų“, – sakė M. Caldwell-Stone ir pridūrė, kad šiose knygose nagrinėjamos „prieštaringos temos, atspindinčios tų, kurie buvo marginalizuoti, gyvenimus ir patirtį mūsų visuomenėje“.

Parengta pagal wsj.com informaciją
Naujesnė Senesni