Sabatauskaitė: Landsbergis panašiai pasisako jau ne pirmą kartą

Sunkių nusikaltimų ar ligų siejimas su konkrečia seksualine orientacija, remiantis Europos žmogaus teisių teismo (EŽTT) praktika, galėtų būti prilygintas neapykantos kurstymui, pareiškė Lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė, primindama EŽTT sprendimus bylose Vejdeland ir kiti prieš Švediją, Feret prieš Belgiją.

B. Sabatauskaitė ir V. Landsbergis | Jarmo.net koliažas (Džojos Gundos Barysaitės ir  Olgos Posaškovos/lrs.lt nuotr.)


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Pirmadienį naujienų portale tv3.lt pasirodė TS-LKD garbės pirmininko Vytauto Landsbergio vieši pasvarstymai apie pedofiliją ir homoseksualumą.

Taip pat skaitykite:

„Aš nesiimu interpretuoti, ar prof. V. Landsbergio pasisakymas galėtų būti prilygintas neapykantos kurstymui. Tačiau neabejotinai didelę reikšmę daugeliui turinčio asmens komentarai gali formuoti visuomenės nuomonę. Vieši pasisakymai gali turėti įtakos diskriminacijos egzistavimui, neigiamam požiūriui ir darbo vietose, ir mokyklose, ir kitur. O tuo pačiu – politiniams sprendimams“, – feisbuke antradienio vakarą akcentavo B. Sabatauskaitė.

Kalbėdamas apie įtarimus, kad galimai į pedofilijos skandalą įsipainiojusiam, iš konservatorių gretų jau pasitraukusiam Kristijonui Bartoševičiui galėjo nutekėti informacija apie vykdomą ikiteisminį tyrimą, V. Landsbergis abejojo, ar tokią informaciją buvusiam Seimo nariui perdavė konservatorių partijos nariai.

„Na, aš labai mažai įsivaizduočiau, kodėl iš Tėvynės sąjungos. Nes Tėvynės sąjungoje labai daug žmonių yra tiesiog padorūs žmonės. Kodėl jie turi kokiam nors pedofilui pranešinėti perspėjimus? Gal jie patys slapti pedofilai, nu ką aš galiu pasakyti. Juk to būna, to būna... Aš žinau, ir kaimyninėse šalyse vienas ministras pirmininkas buvo išaiškintas. Aš nežinau, ar pedofilas, ar tiesiog homoseksualas? Tai nu yra tų žmonių... <...> bet tie homoseksualai būna su įvairiais realiais elgesiais. Realiais elgesiais. Kai kuriems užtenka partnerio. Kai kuriems visą gyvenimą užtenka vieno partnerio. O kitas eina ir ieško tų partnerių ir galbūt jį traukia vis jaunesni partneriai“ – tv3.lt duotame interviu kalbėjo V. Landsbergis.

Asociatyvi LGL/A.Didžgalvio nuotr.

Lygių galimybių kontrolierė B. Sabatauskaitė perspėjo, kad artėjant savivaldos rinkimams, įvairių pasisakymų, kai menkinami tam tikros tautybės, lyties, seksualinės orientacijos ar kiti asmenys, tik daugėja. „Labai norėtųsi, kad politiniai debatai ir diskusijos apsieitų ir be to“, – teigė ji ir pažymėjo, kad „viešai nuomonę gali reikšti bet kokio amžiaus žmonės, todėl pastabos dėl profesoriaus amžiaus ne ką mažiau kritikuotinos“.

B. Sabatauskaitė primena, kad Lietuva ne tik „stagnuoja įstatyminių sprendimų lygmenyje neužtikrindama lygybės asmenims nepaisant jų seksualinės orientacijos“, bet ir V. Landsbergis į panašų skandalą dėl savo kontraversiškų pasisakymų LGBTQ+ tema įsisuka jau ne pirmą kartą.

„Profesorius panašiai pasisako jau ne pirmą kartą – dėl tokio palyginimo jis jau buvo kritikuotas dar būdamas Europos Parlamento nariu. Todėl norėtųsi, kad prieš kalbant būtų įvertinama galima tokio kalbėjimo žala, o atsiprašant būtų prisiimta atsakomybė už savo žodžius“, – akcentavo B. Sabatauskaitė.

Kaip antradienį paskelbė portalas 15min.lt, internete galima rasti neformalaus Europos Parlamento narių forumo LGBT+ teisių klausimais 2010 metais paskelbtą pranešimą spaudai, kuriame nurodoma, kad vykusiuose Parlamento klausymuose dėl seksualinės prievartos prieš vaikus V.Landsbergis siejo pedofiliją su homoseksualumu.

Pranešama, kad V. Landsbergis – tuometinis Europos liaudies partijos narys Europos Parlamente,kalbėjo, kad esama ryšio tarp homoseksualumo ir pedofilijos, todėl nepilnamečiai asmenys esą turi būti apsaugoti nuo „homoseksualios propagandos“ ir „homofilinės pedofilijos“. Tuometė eurokomisarė, atsakinga už vidaus reikalus, Cecilia Malmström, kaip cituojama pranešime spaudai, atsakė, kad tokie teiginiai yra nepagrįsti, o Europos Komisija smerkia diskriminaciją dėl seksualinės orientacijos, skelbia 15min.lt

Europos Parlamente V. Landsbergis dirbo dvi kadencijas 2004–2014 metais.
Naujesnė Senesni