Konservatorių partijai priklausanti mokyklos direktorė pareiškė, kad homoseksualumas – liga

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų sąjungos (TS-LKD) Kelmės skyriaus pirmininkė, kandidatė į merus rajone, kuri taip pat eina „Aukuro“ pagrindinės mokyklos direktorės pareigas, Asta Zavadskienė pareiškė – homoseksualumas yra liga, o nuo gėjų reikia saugoti vaikus. Tiesa, vėliau už tokius pareiškimus politikė atsiprašė ir nurodė, kad „tokie asmenys turi turėti tokias pat teises kaip ir kiti“, skelbia naujienų portalas delfi.lt

Asta Zavadskienė pareiškė – homoseksualumas yra liga. Tiesa, vėliau politikė įrašą pakoregavo ir atsiprašė | Jarmo.net koliažas (vrk.lt ir LGL/A.Didžgalvio nuotr.)


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Svetainėje zinaukarenku.lt konservatorė vasario 11-ąją sulaukė tokio gyventojo, prisistačiusio Jonu, klausimo: „Kokia yra jūsų nuomonė apie homoseksualius asmenis? Ar manote, kad Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklose trūksta švietimo apie LGBT bendruomenę? Iš viso, ar trūksta vaikams lytinio švietimo temų?“

Momentinė ekrano kopija

A. Zavadskienė iš pradžių sakė, kad jos požiūris į LGBTQ+ asmenis yra neigiamas. „Laba diena. Diskutuojant homoseksualumo klausimais, reikėtų akcentuoti, kad tai yra liga, kuria dažniausiai serga apie 1 proc. visų vyrų populiacijos. Tačiau kodėl taip yra, mokslas kol kas nėra davęs aiškaus atsakymo.

Asmeninis požiūris yra neigiamas kaip ir į kitus sudėtingus baisių ligų atvejus, pvz., šizofrenija ir kt.

Norėtųsi žinoti, kaip tokius sergančiuosius atpažinti ir kaip apsisaugoti, kad tokių sergančiųjų aukomis netaptų vaikai.

Švietimo niekada nebus per daug, todėl visuomenėje būtina diskutuoti apie tai ir ieškoti geriausių prevencijos būdų, metodų ir priemonių“, – portale zinaukarenku.lt pareiškė konservatorė.

Tačiau vėliau šį atsakymą A. Zavadskienė pakoregavo štai taip: „Laba diena. Visuomenėje tokie asmenys turi turėti tokias pat teises kaip ir kiti.

Švietimas apie LGBT bendruomenę mokyklose šiuo metu yra minimalus, o lytiškumo ugdymo ir rengimo šeimai programa mokyklose dažnai įgyvendinama integruojant į mokomuosius dalykus – etiką, biologiją.“

Momentinė ekrano kopija


Į šią situaciją pirmasis sureagavo Seimo žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius, kuris feisbuke stebėjosi, jog politikė nežino, kuo skiriasi pedofilija ir homoseksualumas. 

„Man pamažu veriasi akys, kodėl mums taip sunku kalbėti apie LGBT+ lygiateisiškumą Lietuvoje. Nes politikai paprasčiausiai neskiria pedofilijos nuo homoseksualumo“, – antradienį rašė T. V. Raskevičius, kuris vėliau pažymėjo, kad politikė atsiprašė, atsakymą pakoregavo.

„Atsiprašau, tai klaida. Ne apie tai komentaras. Galvoje šių dienų skandalas... Neturiu nieko prieš, turiu pažįstamų ir žinau tokių. Teks ir jų atsiprašyti“, – viename viešai paskelbtų komentarų apgailestavo A. Zavadskienė.

Momentinė ekrano kopija

Jarmo.net primena, kad tai ne pirmas kartais, kai konservatoriai pastarosiomis dienomis priversti aiškintis dėl pasisakymų apie LGBTQ+ teises. Pirmadienį naujienų portale tv3.lt pasirodė TS-LKD garbės pirmininko Vytauto Landsbergio vieši pasvarstymai apie pedofiliją ir homoseksualumą.

Kalbėdamas apie įtarimus, kad galimai į pedofilijos skandalą įsipainiojusiam, iš konservatorių gretų jau pasitraukusiam Kristijonui Bartoševičiui galėjo nutekėti informacija apie vykdomą ikiteisminį tyrimą, V. Landsbergis abejojo, ar tokią informaciją buvusiam Seimo nariui perdavė konservatorių partijos nariai. „Na, aš labai mažai įsivaizduočiau, kodėl iš Tėvynės sąjungos. Nes Tėvynės sąjungoje labai daug žmonių yra tiesiog padorūs žmonės. Kodėl jie turi kokiam nors pedofilui pranešinėti perspėjimus? Gal jie patys slapti pedofilai, nu ką aš galiu pasakyti. Juk to būna, to būna... Aš žinau, ir kaimyninėse šalyse vienas ministras pirmininkas buvo išaiškintas. Aš nežinau, ar pedofilas, ar tiesiog homoseksualas? Tai nu yra tų žmonių... <...> bet tie homoseksualai būna su įvairiais realiais elgesiais. Realiais elgesiais. Kai kuriems užtenka partnerio. Kai kuriems visą gyvenimą užtenka vieno partnerio. O kitas eina ir ieško tų partnerių ir galbūt jį traukia vis jaunesni partneriai“ – tv3.lt duotame interviu kalbėjo V. Landsbergis.

Vytautas Landsbergis | lrs.lt nuotr.

Kilus pasipiktinimo audrai, TS-LKD garbės pirmininkas išplatino pareiškimą, kuriame nurodė, kad „niekada nesu smerkęs homoseksualių žmonių“ ir esą visuomet juos užstodavęs.

„Mano keli žodžiai iš ilgo interviu interpretuojami neteisingai“, – teisinosi V. Landsbergis.

Taip pat skaitykite:
Naujesnė Senesni