Taip ir neatsiprašė – įvertino Landsbergio pasiteisinimą po audrą sukėlusio pasisakymo apie pedofilus ir homoseksualus

Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) garbės pirmininkas, profesorius Vytautas Landsbergis savo išsakytais žodžiais kaip reikiant sukėlė audrą visuomenėje. Garsiai nuskambėjo V. Landsbergio pasisakymas, kad tarp pedofilijos ir homoseksualumo esama tiesioginio ryšio. Vėliau jis pareiškė apgailestaujantis, kad jo žodžiai interpretuojami neteisingai, tiesa, LGBTQ+ aktyvistai pasigenda atsiprašymo. „Taip kalbėdamas profesorius laviravo ties neapykantos kurstymo riba“, – portalui tv3.lt pareiškė Lietuvos žmogaus teisių centro vadovė Jūratė Juškaitė. Sociologas Artūras Tereškinas pastebėjo, kad kraštutinių dešiniųjų retorika labai dažnai sutampa su konservatorių pozicija.

V.Landsbergis | Olgos Posaškovos/lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Trečiadienį portalo tv3.lt laidoje „DIENOS PJŪVIS“ buvo diskutuojama apie tai, kodėl profesorius V. Landsbergis galėjo sau leisti pasisakyti daugiau – tai, ką išsilavinusi gyventojų dalis vertina neigiamai. 

„Kraupiai“, – atsakydama į klausimą, kaip vertina V. Landsbergio išsakytus žodžius, komentavo J. Juškaitė. 


„Galbūt jį traukia vis jaunesni partneriai“

Pirmadienį naujienų portale tv3.lt publikuotame interviu profesorius svarstė, kad „tie homoseksualai būna su įvairiais realiais elgesiais“. 

Jis komentavo viešai pasigirdusius įtarimus, kad galimai kažkas iš konservatorių gretų nutekino informaciją apie vykdomą ikiteisminį tyrimą į pedofilijos skandalą įsipainiojusiam Kristijonui Bartoševičiui, šiuo metu jau pasitraukusiam iš konservatorių gretų.

V. Landsbergis | Olgos Posaškovos/lrs.lt nuotr.

„Na, aš labai mažai įsivaizduočiau, kodėl iš Tėvynės sąjungos, – galimybę, kad informaciją apie vykstantį ikiteisminį tyrimą K. Bartoševičiui perdavė būtent TS-LKD nariai, skeptiškai vertino V. Landsbergis. – Nes Tėvynės sąjungoje labai daug žmonių yra tiesiog padorūs žmonės. Kodėl jie turi kokiam nors pedofilui pranešinėti perspėjimus? Gal jie patys slapti pedofilai, nu ką aš galiu pasakyti. Juk to būna, to būna... Aš žinau, ir kaimyninėse šalyse vienas ministras pirmininkas buvo išaiškintas. Aš nežinau, ar pedofilas, ar tiesiog homoseksualas? Tai nu yra tų žmonių... <...> bet tie homoseksualai būna su įvairiais realiais elgesiais. Realiais elgesiais. Kai kuriems užtenka partnerio. Kai kuriems visą gyvenimą užtenka vieno partnerio. O kitas eina ir ieško tų partnerių ir galbūt jį traukia vis jaunesni partneriai“.

Paragino atsiriboti

Homofobiškas pareiškimas sukėlė tikrą audrą viešojoje erdvėje. Pasipiktino ir dalis TS-LKD koalicijos partnerių. „Laisvietė“ Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska paragino partiją viešai atsiriboti nuo V. Landsbergio pasisakymų.

Ewelina Dobrowolska | Olgos Posaškovos/lrs.lt nuotr.

„Labai tikiuosi, kad partija nedviprasmiškai atsiribos nuo partijos garbės pirmininko pasisakymų, kurie ne tik klaidina, bet ir kaltina dalį visuomenės“, – teigė E. Dobrowolska.

Pasiaiškinti dėl savo pareiškimo suskubo ir pats V. Landsbergis, kuris pirmadienio vakarą teigė, kad niekada nėra smerkęs homoseksualių žmonių. 

„Visada juos užstodavau. Mano keli žodžiai iš ilgo interviu interpretuojami neteisingai. Aš apgailestauju, kad ta interpretacija dabar eskaluojama ir dalį visuomenės tai skaudina“, – feisbuke rašė V. Landsbergis

Momentinė ekrano kopija

Sako, kad neatsiprašė

Trečiadienį portalo tv3.lt laidai „DIENOS PJŪVIS“ J. Juškaitė sakė, kad V. Landsbergis LGBTQ+ bendruomenę palygino su grupe, kuri vykdo seksualinius nusikaltimus. Ji teigė, kad šis pasisakymas nenuskambėjo kaip pasvarstymas, kad tarp visų žmonių grupių gali būti nusikaltėlių. 

„Seksualinis vaikų tvirkinimas yra baisus nusikaltimas ir viena visuomenės grupė buvo prilyginta arba prigretinta šiai nusikalstamai veikai. Aš vertinčiau ypatingai neigiamai ir tas pasakymas, kad čia kažkaip buvo nesuprastas... Jeigu išties buvo nesuprastas, viskas tvarkoje, kartais taip pasitaiko, tačiau ta jo pozicija turėjo būti labai aiški:  tai yra nesusipratimas, aš to nelaikau, manau, kad homoseksualūs asmenys, kaip ir visi kiti asmenys, turėtų turėti lygias galimybes ir teises Lietuvoje. To aš būčiau tikėjusis iš jo“, – kalbėjo J. Juškaitė. 

Anot jos, net 4 iš 5 seksualinio vaikų išnaudojimo arba tvirkinimo atvejais nukenčia mergaitės. „Ir tai daro heteroseksualios orientacijos arba į tą pusę linksantys asmenys. Tai dabar jeigu aš ateičiau ir kažką tokio pasakyčiau apie heteroseksualius žmones, kad galima kažkokias paraleles išvesti, visi suprastų, kad tai yra nonsensas, kad yra lyginama – aš atsiprašau už tokį paprastą palyginimą – karvė su ožka. Tai yra du nepalyginami dalykai“, – komentavo J. Juškaitė. 

Asociatyvi A.Didžgalvio/LGL nuotr.

Sociologas Artūras Tereškinas tv3.lt laidoje „DIENOS PJŪVIS“ kalbėjo, kad viena pagrindinių priežasčių, kodėl profesorius leido sau palyginti LGBTQ+ bendruomenę su pedofilais, yra ta, jog homoseksualūs asmenys vis dar laikomi antrarūšiais piliečiais.

Pasak jo, vyrauja įsitikinimas, kad apie LGBTQ+ bendruomenę galima kalbėti bet ką, ji negali įsižeisti.

„Kita priežastis – LGBTQ+ bendruomenės susitaikymas su tais įžeidimais. Dažnai menkai reaguojama. Manau, kad šiuo atveju gerai, kad buvo sureaguota. Ir aš manau, kad dar, tikriausiai, turėtų būti aštriau reaguojama į tokius pasisakymus, nes tokiais pasisakymais žmonės nuvertinami ir psichiškai žalojami. Mes kaip priklausantys bendruomenei jau užsiauginome storą odą, bet ką daryti jauniems žmonėms?“ – retoriškai klausė A. Tereškinas.

Asociatyvi A.Didžgalvio/LGL nuotr.

Vertindamas V. Landsbergio pasisakymą, kad neva jis niekada nesmerkė homoseksualių žmonių, A. Tereškinas teigė, jog tai neskambėjo kaip atsiprašymas.

„Tai kad jis neatsiprašė. Reikėtų atsiprašyti žmonių, kuriuos jis įžeidė lygindamas su pedofilais. Manau, čia buvo toks mėginimas perversti atsakomybę kitiems. Tokių dalykų yra nemažai Lietuvoje. Man tai signalizuoja, kad kraštutinė neapykantos retorika yra dar visiškai normalizuotas dalykas“, – sakė sociologas. 

Jam antrino ir J. Juškaitė. „Aš nevertinu to kaip atsiprašymo. Nevartočiau žodžio „atsiprašymas“, o galbūt tokį bandymą sušvelninti poziciją, bandymą sušvelninti savo neigiamą įtaką. Kas man labai nepatiko – (teiginys, jog) kaltas kažkas kitas. Šitoje vietoje man atrodo tai nesąžininga. Galbūt netiksliai suformulavai. Galbūt išties kažkas išslydo. Mes visi kartais prišnekame dalykų. <...> Permesti atsakomybę nėra labai skanu“, – sakė Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė. 

Anot sociologo A. Tereškino, viešojoje erdvėje taip pat girdimi pasisakymai, kad reikėtų neleisti LGBTQ+ eitynių Vilniuje – taip neretai mėgsta kalbėti kandidatas į Vilniaus miesto mero postą Vytautas Sinica. 

„Krenta į akis, kad kraštutinės dešinės retorika sutampa su konservatorių retorika ir tai labai liūdna. Vyraujančios Lietuvos politinės partijos retorika nesiskiria nuo to, ką vakaruose mes vadiname kraštutine“, – sakė A. Tereškinas.
Naujesnė Senesni