Putinui pasirašius „gėjų propagandos“ draudimo pataisas, užsieniečiai gali būti išsiųsti iš Rusijos

Teroristinės Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pasirašė pataisas, kuriomis buvo sugriežtintas nuo 2013 metų šalyje galiojantis „gėjų propagandos“ draudimo įstatymas. Taip buvo išplėsti ribojimai, taikomi skleidžiant informaciją, susijusią su LGBTQ+ bendruomene. Sugriežtinus įstatymą, faktiškai uždrausta viešojoje erdvėje kalbėti apie bet kokias LGBTQ+ temas.

2013-ųjų birželį Sankt Peterburge riaušių policija sulaikė LGBTQ+ teisių aktyvistus | Roma Yandolin/gettyimages.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Lapkričio 30-ąją įstatymo išplėtimui pritarė Federacijos taryba.

Anksčiau „gėjų propagandos“ draudimo įstatymas buvo taikomas ribojant turinio prieinamumą nepilnamečiams, tačiau priėmus pataisas informacijos oficialiai nebebus galima pateikti ir suaugusiesiems. Už šio įstatymo pažeidimą numatytas 15 dienų laisvės atėmimas ir bauda – fiziniams asmenims ji siekia iki 400 tūkst. rublių, o juridiniams – iki 5 mln. rublių. 

Pagal naujai pasirašytas pataisas, įstatymą pažeidę užsienio piliečiai turėtų nedelsiant išvykti. 

„Šia įstatymo pataisa pažeidžiama LGBTI žmonių teisė į saviraiškos laisvę ir toleruojama jų diskriminacija, o tai kelia neapykantos nusikaltimų riziką“, – tviteryje paskelbė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“.

„The New York Times“ žurnalistas Michael Schwirtz tviteryje teigė, kad nors įstatymas išplėstas, tačiau iki galo nėra žinoma, ką pareigūnai konkrečiai kvalifikuoja kaip „gėjų propagandą“. 

„Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šiandien pasirašė įstatymą, draudžiantį vadinamąją gėjų propagandą, bet neaišku, ką tai reiškia. Viešas LGBT simbolių demonstravimas niekada nebuvo toleruojamas. Čia aš bandau išsisukti iš arešto, nušviečiant gėjų „Pride“ mitingą Maskvoje 2009 m.“, – įraše paskelbęs nuotrauką, kurioje matyti pažymėjimą rodantis žurnalistas, kalbantis su pareigūnu, rašė jis.


Įstatymą išplėsti pasiūlė Valstybės Dūmos informacijos komiteto pirmininkas Aleksandras Chinšteinas, kuris teigė, kad 2013 m. įstatymas nebuvo pakankamai griežtas. Teroristinei Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, A. Chinšteinas pareiškė, kad būtina išplėsti šį įstatymą dėl tariamos Vakarų grėsmės.

Rusijoje homoseksualumas buvo laikomas nusikaltimu iki 1993 metų, psichine liga – iki 1999 metų 
Naujesnė Senesni