Įvertino idėją civilinės sąjungos klausimą atidėti pavasariui: šįkart ypač kliuvo liberalams

Pozicija, kad civilinę sąjungą reikėtų atidėti pavasario sesijai, tėra „atsifutbolinimas“, o savivaldos rinkimai vėl tapo dingstimi politikams sakyti, kad priimti sprendimus, susijusius su LGBTQ+ teisėmis, „dar ne laikas“, teigė žmogaus teisių apžvalgininkas Simonas Bartulis. Ypač daug kritikos šįkart jis pažėrė Liberalų frakcijos Seime seniūnui Eugenijui Gentvilui. 

Eugenijus Gentvilas | M. Ambrazo/lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

E. Gentvilas palaiko idėją, kad prie civilinės sąjungos klausimo reikėtų grįžti Seimo pavasario sesijos metu, o ne šį rudenį. Anot jo, dabar koją įstatymo projektui gali kišti artėjantys savivaldos rinkimai ir juose dalyvaujantys parlamentarai, vengsiantys palaikyti įstatymus, kurie visuomenėje vertinami itin nevienareikšmiškai.

„Seime diskutuojant apie Civilinių sąjungų įstatymą yra tik perdirbami seni naratyvai ir atsifutbolinimai, ir LGBTQ žmonėms tiesiog jau yra nuobodu dalyvauti tokiuose žaidimuose“, – savo feisbuko paskyroje antradienį rašė S. Bartulis.

Pasak jo, anksčiau argumentu, kad „dar ne laikas“ taip pat „ciniškai disponavo“ kadenciją baigusi Prezidentė Dalia Grybauskaitė bei kiti tuomečiai politikai.

Apžvalgininkas teigė, kad naujos kadencijos Seimui 2020 metais pradėjus darbą, tąkart politikai aiškino, kad „dar ne laikas“, nes apie LGBTQ+ teisių klausimus, įskaitant ir partnerystę, reikia padiskutuoti.

„Dabar yra „dar ne laikas“, nes artėja savivaldos rinkimai. Žinoma, savivaldos rinkimai tokioms partijoms kaip Liberalų sąjūdis yra svarbiau negu žmogaus teisės. Jos yra suinteresuotos savo politine sėkme labiau nei savo programos vykdymu. Tokie politikai kaip (Eugenijus) Gentvilas sakys: „Palaukite, leiskite dar labiau laimėt ir tada tikrai duosim, ko norit“.

S. Bartulis atkreipė dėmesį, kad net laimėjus rinkimus trečdalis Liberalų sąjūdžio frakcijos narių vis tiek balsavo prieš Civilinės sąjungos įstatymą. „Kodėl tokį dėmesį skiriu Liberalų sąjūdžiui? Todėl, kad man atsibodo klausyti jų atsakomybės metimo ant kitų“, – tikino jis.

Naujienų agentūrai „Elta“ praėjusią savaitę E. Gentvilas teigė, kad „konservatorių frakcijoje padėtis yra pakitusi į mažiau palankią pusę Civilinės sąjungos projekto palaikymui“ ir būtent tai, anot jo, reikia įvertinti.

„Pripažinkime, kad Laisvės partija labai jautriai žiūri į šių projektų sėkmę ar nesėkmę“, – „Eltai“ komentavo E. Gentvilas.

Pasak S. Bartulio, E. Gentvilas ciniškai perkėlė politinę atsakomybę dėl Civilinės sąjungos įstatymo Laisvės partijai, nors tos pačios lyties porų teisinis sureguliavimas numatytas ir liberalų rinkiminėje programoje.

„Tai yra ir nuobodu, ir gėdinga. Esu tikras, kad ateina laikas šios imitacinės partijos demaskavimui ir pabaigai“, – įsitikinęs apžvalgininkas.

Naujesnė Senesni