Medicinos specialistai planuoja atsisakyti „beždžionių raupų“ pavadinimo: štai kas galėtų jį pakeisti

Jau nuo beždžionių raupų protrūkio pradžios kalbama, kad viruso pavadinimas gali skatinti stigmatizaciją. Visuomenės sveikatos ekspertai nerimauja, kad stigma žmones atbaido tiek nuo tyrimų, tiek nuo skiepų. Pasak jų, ligai kuo greičiau reikėtų suteikti kitą pavadinimą.

Asociatyvi freepik.com


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) direktorius Tedros Adhanom Ghebreyesus dar birželio mėnesį pažadėjo, kad viruso pavadinimas bus pakeistas kaip įmanoma greičiau. PSO atstovai tikino, kad bendradarbiauja su ekspertais svarstydami, koks gali būti naujasis viruso pavadinimas, skelbia CNN.

Paprastai pavadinimą virusui pasiūlo jį nustatęs mokslininkas. Už pavadinimo patvirtinimą atsakingas PSO Tarptautinis virusų taksonomijos komitetas

Mokslininkai virusą „beždžionių raupais“ vadina jau 64 metus. Jį pirmą kartą kartu su komanda laboratorijoje Kopenhagoje aptiko Prebenas von Magnusas 1958 metais. Tuomet buvo pastebėta, kad raupais užsikrėtė makakų beždžionių būrys. Pirmasis beždžionių raupų atvejis žmogui nustatytas 1970 metais Kongo Demokratinėje Respublikoje. Vėliau atvejai fiksuoti Vakarų bei Centrinėje Afrikoje.

Per pastarąjį dešimtmetį susirgimai pradėti diagnozuoti ir tose šalyse, kuriose liga anksčiau neplito. Tai sukėlė sveikatos priežiūros specialistų susirūpinimą.

Kaip nurodė PSO, svarstoma keisti ne tik beždžionių raupų, tačiau ir karių, arklių, kupranugarių raupų pavadinimus.

Tradiciškai raupai būdavo pavadinami gyvūno, kuriame liga pastebėta pirmą kartą, vardu, tačiau tai sukėlė tam tikrų nesklandumų, sakė PSO Tarptautinio virusų taksonomijos komiteto narys Colinas McInnesas.

Beždžionių raupai tikriausiai užgimė ne beždžionėse. Jo kilmė vis dar išlieka nežinoma. Virusas aptinkamas ir kelių kitų rūšių gyvūnuose.

C. McInnesas sako, kad beždžionių raupai gali būti pervadinti į ortopokso virusą. Šiuo metu dėl to tarp mokslininkų dar verda diskusijos.

PSO pakeitimą planuoja pasiūlyti iki 2023-ųjų birželio.

Dar liepos mėnesį Niujorko sveikatos komisarė Mary T. Bassett išsiuntė laišką PSO ragindama „veikti šiuo metu, kol dar ne vėlu“. Laiške teigiama, kad auga susirūpinimas dėl potencialiai pavojingo ir stigmatizuojančio beždžionių raupų pavadinimo poveikio. Komisarė pabrėžė, kad beždžionių raupų pavadinimas gali dar labiau paskatinti diskriminaciją prieš pažeidžiamas visuomenės grupes.

Kadangi protrūkis daugiausia paveikė homoseksualius ir biseksualius vyrus bei kitus vyrus, turinčius lytinių santykių su vyrais, PSO generalinis direktorius T. A. Ghebreyesusas taip pat reiškia susirūpinimą dėl stigmos.

„Stigma ir diskriminacija gali būti tokie pat pavojingi kaip ir bet kuris virusas“, – sakė jis.

Ekspertai yra susirūpinę, kad kurie žmonės gali nesiskiepyti arba nepasidaryti tyrimų dėl su šia liga susijusios stigmos.

Visame pasaulyje buvo nustatyta 60 tūkst. užkrato atvejų.

Dar 2015 metais PSO paragino vengiant stigmatizavimo nesuteikti naujai atrandamoms ligoms pavadinimų, susijusių su profesijomis arba gyvūnais.
Naujesnė Senesni