Rumunijos įstatymų leidėjai svarsto prieš LGBTQ+ bendruomenę nukreiptą įstatymą, jau įtvirtintą Vengrijoje ir Rusijoje

Rumunijoje – neramios dienos žmogaus teisių gynėjams. Šalyje svarstomas įstatymo projektas, kuriuo užsimota uždrausti nepilnamečiams mokyklose ir viešose vietose rodyti, įstatymų leidėjų žodžiais, „gėjų propagandą“. Tokio pasiūlymo kritikai įsitikinę – šis draudimas ne tik susilpnins žodžio laisvę, bet ir sudarys sąlygas skleisti Rusijos dezinformaciją buvusioje komunistinėje šalyje.

Anti-LGBTQ+ politikai prisidengia vaikų apsauga, o išties siekia pažaboti LGBTQ+ žmonių matomumą | Asociatyvi Aiden Craver/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Ne padės, o pakenks

Kaip praneša naujienų portalas lrytas.lt, 7 įstatymų leidėjai iš etninės Vengrijos jaunesniosios valdančiosios koalicijos partijos UDMR inicijavo įstatymo projektą, prisidengdami vaikų išnaudojimo prevencija ir vaikų teisių skatinimu. 

Balandžio 27 d. Senatas tyliai pritarė įstatymo projektui, o parlamento žemieji rūmai, Deputatų rūmai, kurie priima galutinius sprendimus, turėtų balsuoti dar šį mėnesį.

Įstatymo kūrėjų požiūris – homofobiškas. Jų įsitikinimu, Vakarų Europą užvaldė lyčių teorijos, kurios kenksmingos krikščioniškosioms vertybėms, „tradicinei šeimai“.

Tačiau žmogaus teisių aktyvistų tikinimu, siūlomas įstatymo projektas nepilnamečiams tik pakenks, o ne juos apsaugos, praneša „RadioFreeEurope“ (RFE)

„Jei Rumunijoje cenzūra taps norma, nukentėsime visi. Jei tokiu žiauriu būdu bus panaikinta vaikų teisė į informaciją ir išsilavinimą, nukentės visi jaunuoliai", – RFE sakė LGBTQ+ teisių aktyvistų „Accept“ grupės vykdomoji direktorė Teodora Ion-Rotaru. 

Panašūs įstatymai kaimyninėje Vengrijoje, priimti praėjusių metų birželį, sulaukė aštrios kritikos – Europos Komisija (EK) ėmėsi teisinių veiksmų prieš Budapeštą. EK pirmininkė Ursula von der Leyen Vengrijoje priimtą, prieš LGBTQ+ bendruomenę nutaikytą įstatymą pavadino „gėdingu“.

Sako, kad siūlymas prieštarauja Konstitucijai

„Tai absoliučiai nežmoniškas įstatymo projektas prieš bendruomenę, kuri turi tokias pačias teises kaip ir dauguma“, – teigė liberalų partijos „Išgelbėkit Rumuniją“ narys ir Žmogaus teisių komisijos atstovas Catalin Tenita. 

„Tai neliberali politika, kuria sekama (Vengrijos ministro pirmininko) Viktoro Orbano pėdomis“, – pridūrė jis ir akcentavo, kad įstatymas „bus pasitelkiamas kaip priemonė prieš LGBTQ+ bendruomenę, tapsiančia atpirkimo ožiu“, jeigu šalį sukrės, pavyzdžiui, pedofilijos skandalai.

LGBTQ+ spalvų vėliava | Mathias Reding/unsplash.com nuotr.

Įstatymo projekto iniciatorius Zakariu Zoltanu situacijos nekomentavo ir į RFE klausimus neatsakė.

Tuo metu žmogaus teisių aktyvistų manymu, siūlomas įstatymas prieštarauja šalies Konstitucijai ir gali turėti itin žalingą poveikį teisinei sistemai.

Birželio 16-ąją 44 Europos Parlamento LGBTQ+ grupės nariai pasirašė Rumunijos pareigūnams skirtą laišką, kuriame kritikavo ant įstatymų leidėjų stalų gulintį projektą, ir paragino parlamento žemuosius rūmus jį atmesti.

„Manome, kad šis įstatymo projektas ypač kelia nerimą atsižvelgiant į jo panašumą su Vengrijos įstatymo projektu ir su Rusijos „anti LGBTQ“ propagandos įstatymu“, – teigiama laiške.

Paveiks žiniasklaidą

„Jeigu vaikas žingsniuodamas gatve pamatys „Pride“ eitynes arba televizijoje išvys istoriją apie homoseksualių žmonių patiriamas problemas, arba domėsis Rumunijos valdžios patvirtintais filmais, apžvelgiančiais LGBTQ+ iššūkius“, visa tai staiga taps neteisėta, perspėjo LGBTQ+ teisių aktyvistų „Accept“ grupės vykdomoji direktorė T. Ion-Rotaru.

Pasak jos, planuojama tvarka, įvesianti cenzūrą, paveiks tiek LGBTQ+ asmenis, tiek žiniasklaidą, tiek reklamos agentūras. Valdžios taikiklyje gali atsidurti net medikai, psichikos sveikatos ekspertai, kurie kalbės apie LGBTQ+ asmenų sveikatos būklę, pabrėžė T. Ion-Rotaru.

Įstatymas neišvengiamai paveiktų ir žurnalistus, kurie nebegalėtų skleisti informacijos, susijusios su LGBTQ+ teisėmis | Asociatyvi unsplash.com

Įstatymo projektu būtų koreguojamas 2004 metais priimtas vaikų apsaugos įstatymas. Jame atsirastų nuostata, pagal kurią vaikas „turi teisę būti apsaugotas nuo bet kokiomis priemonėmis skleidžiamo turinio apie gimimo metu nustatytą nukrypimą nuo lyties (gydytojo) arba lyties keitimo ar homoseksualumo populiarinimą“.

Įžvelgia Rusijos interesus

Žmogaus teisių gynėjai Rumunijoje mano, kad įstatymų leidėjams, siūlantiems tokį susidorojimo su LGBTQ+ bendruomene įrankį, įtaką galėjo padaryti ilgos Rusijos rankos, mėginančios apraizgyti visą Europos politinę sistemą.

„Tokio lygio (Rusijos) kišimasis tęsiasi 6-erius ar 7-erius metus, tai kursto baimę dėl (grėsmės) tradicinei šeimas“, – komentavo Catalin Tenita.

„Negaliu patvirtinti, kad vietiniai Vengrijos įstatymų leidėjai gauna atlygį iš Rusijos, bet jų interesai su Rusijos interesais dera“, – pridūrė jis.

Verta paminėti, kad dar 2013 metais Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įstatymą prieš „gėjų propagandą“, kuria uždraudė rodyti su LGBTQ+ tema susijusį turinį nepilnamečiams. Rusijos valdžios tarnybos uoliai ėmė vykdyti Kremliaus šeimininko užgaidą kovoti prieš neheteroseksualius asmenis: pradėti cenzūruoti filmai, reklamos, knygos, o žmogaus teisių aktyvistai, siūlantys pagalbą Rusijos LGBTQ+ bendruomenei, nutildyti bei apskelbti užsienio valstybių agentais. Ekspertai įsitikinę, kad šis įstatymas paskatino Rusijos LGBTQ+ bendruomenės diskriminaciją.

Asociatyvi Victoria Feliniak/Unsplash nuotr.

„Rusijos švelniosios užsienio politikos darbotvarkė skatina tradicines šeimos vertybes Vidurio ir Rytų Europoje, – teigė T. Ion-Rotaru. – Taip siekiama aiškiai pažymėti skirtumus ir sujudinti visuomenę, kuri tarnauja tam tikriems tikslams: kurti neliberalią ir autoritarinę tautą. Tai taip pat silpnina eilinių žmonių ir Vyriausybės santykius bei skatina nepasitikėjimą, remia idėjas, kurios prieštarauja Rumunijos visuomenės poreikiams“.

Pasinaudojo Rusijos invazija į Ukrainą

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas pastaraisiais metais palaikė glaudžius ryšius su Vladimiru Putinu. V. Orbano pradėta kova su Europos Sąjunga dėl žmogaus teisių standartų pasitarnavo Rusijos lyderiui. Abu politikai surado bendrą kalbą tiek socialiniais, tiek kultūriniais klausimais. V. Putinas ir V. Orbanas turi tokį patį požiūrį į žiniasklaidos laisvę arba LGBTQ+ teises ir vykdo politiką, kuri tildo tiek LGBTQ+ teisių aktyvistus, tiek žurnalistus.

Nors V.Orbanas kritikavo V.Putino vasario mėnesį pradėtą puolimą Ukrainoje, Vengrijos premjeras nepalaikė ES energetinių sankcijų Rusijai ir atsisakė leisti  per Vengrijos teritoriją tiekti ginklus Ukrainai.

Žmogaus teisių organizacijos „Accept“ direktorius Florinas Buhuceanu sako, kad įstatymo projektas pateiktas „atsižvelgiant į Rusijos invaziją į Ukrainą, dėl kurios mes tampame pažeidžiami. Ne laikas silpninti įstatymus, priimtus siekiant apsaugoti teises“.

„LGBTQ+ žmonės susiduria su priešiškumu. Lengva sąmoningai panaudoti šį neapykantos įrankį visuomenėje, kuri nors ir keičiasi, bet lėtai", – komentavo jis.

Siūlomas įstatymo projektas, nukreiptas prieš LGBTQ+ asmenis, ne padės, o tik pakenks jaunimui | Asociatyvi Christian Lue/unsplash.com nuotr.

Referendumas nepavyko

Rumunijoje prieš LGBTQ+ asmenų teises dažniausiai yra nusiteikę vyresni nei 50 metų žmonės, gyvenantys kaimiškose vietovėse. 

Nepaisant to, 2018 metais dėl mažo rinkėjų aktyvumo šalyje nepavyko referendumas, kuriuo būtų įtvirtintas draudimas kada nors ateityje leisti susituokti tos pačios lyties asmenims. Tiesa, šį referendumą itin rėmė Rumunijos stačiatikių bažnyčia, kuri vadinama „varomąja jėga“ skatinant baimes dėl menamų pavojų „tradicinėms vertybėms“

Vienalytėms poroms Rumunijoje tiek susituokti, tiek sudaryti civilinę sąjungą ar partnerystę uždrausta, tačiau tokia nuostata dar nėra įtvirtinta pačioje valstybės Konstitucijoje.

Įžvelgia bandymą tolti nuo ES vertybių

F. Buhuceanu tikino, kad „gėjų propagandą“ draudžiantis įstatymas, šiuo metu svarstomas Rumunijos įstatymų leidėjų, rodo siekį susilpninti paramą toms vertybėms, kuriomis remiasi Europos Sąjunga (ES).

„Tai yra prieš ES nukreipta darbotvarkė. Aš kalbu apie visus teisėkūroje matomus mėginimus pakeisti įstatymus, susijusius su žmogaus teisėmis“, – dėstė jis.

Rumunija įvardijama kaip socialiniai konservatyvi šalis. Ji homoseksualumą dekriminalizavo 2001 metais, kitaip tariant, yra dešimtmečiais vėliau nei kai kurios ES šalys.

Paskutinis asmuo, įkalintas už homoseksualią tapatybę, iš įkalinimo įstaigos Rumunijoje buvo paleistas 1998 metais.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni