„Maršistų“ palaikytojas A. Paleckis lieka nuteistas už šnipinėjimą Rusijai

Už šnipinėjimą Rusijai praėjusiais metais nuteistas Šeimų maršo judėjimo palaikytojas Algirdas Paleckis yra šnipas ir turi atlikti bausmę už grotų. Taip penktadienį paskelbė Lietuvos apeliacinis teismas.

A. Paleckis lieka nuteistas | Jarmo.net koliažas


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Anksčiau už sovietų agresijos Lietuvoje neigimą jau teistas A. Paleckis praėjusiais metais surengtame pirmame Šeimų maršo mitinge Vilniuje Vingio parke sakė sveikinimo kalbą. Akcijoje pasisakyta prieš Partnerystės įstatymą, LGBTQ+ bendruomenę, Stambulo konvenciją.

Protestų kultūrą analizuojantis Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius filosofas Gintautas Mažeikis portalui delfi.lt yra teigęs, jog prieš LGBTQ+ bendruomenę pasisakančių grupių, „Šeimų maršo“ dalyvių ar rėmėjų nevienija kokia nors aiški ideologija. <...> geriau juos vadinti nauju žodžiu – „maršistais“. Nes pasižiūrėjus interviu, ką jie aiškina, tarp šių nacionalpopulistų yra ir ultrakairiosios rėmėjų. Tokių, kaip Algirdas Paleckis, ar atvirai simpatizuojančių A. Lukašenkai, o gal ir V. Putinui“, – sakė profesorius.

Šį pavasarį rengiamame dar viename Šeimų maršo suvažiavime nebus galima turėti Ukrainos vėliavų, nors dėl Kremlių palaikančių ženklų organizatoriai kliūčių neįžvelgia.  Tad galima įtarti, kad simpatizavimas V. Putinui – ne toks jau ir retas reiškinys „maršistų“ bendruomenėje. 

O teisme įrodyta, kad A. Paleckis rinko žvalgybinę informaciją Rusijai.

Penktadienį Lietuvos apeliacinis teismas atmetė nuteistojo A. Paleckio gynėjų apeliacinį skundą ir paliko galioti Šiaulių apygardos teismo priimtą nuosprendį, kuriuo A. Paleckis pripažintas kaltu dėl šnipinėjimo ir nuteistas 6 metų laisvės atėmimo bausme, praneša teismas.

Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija padarė išvadą, kad A. Paleckis pagrįstai pripažintas kaltu dėl kvalifikuoto šnipinėjimo, kadangi jis kartu su nuo baudžiamosios atsakomybės atleistu asmeniu, veikdami organizuota grupe su Rusijos Federacijos federalinės saugumo tarnybos darbuotoju, Rusijos Federacijos piliečiais, Federalinės saugumo tarnybos pavedimu vykdė paskirtą užduotį – Lietuvos Respublikos teritorijoje už piniginį ir kitokį atlygį rinko Rusijos Federacijos žvalgybos instituciją dominančią informaciją.

Apeliacinis teismas pažymėjo, kad nėra pagrindo abejoti Lietuvos Respublikos valstybės saugumo departamento pateikta informacija, ją patvirtina ir byloje surinkti duomenys. Apygardos teismas pagrįstai Federalinę saugumo tarnybą laikė kitos valstybės žvalgybą vykdančia organizacija, o asmenį, su kuriuo bendravo nuteistasis, – šios užsienio valstybės žvalgybos organizacijos atstovu. Federalinė saugumo tarnyba buvo suinteresuota gauti informaciją, susijusią su Sausio 13-osios įvykių byloje teisiamo asmens kardomojo kalinimo sąlygų pagerinimu arba paleidimu į laisvę ir pareigūnų, dalyvavusių minėtos baudžiamosios bylos ir kitų su SSRS agresija prieš Lietuvos Respubliką 1990–1991 m. susijusių baudžiamųjų bylų procesuose, gyvenamosiomis vietomis.

Apeliacinės instancijos teismui taip pat nekilo abejonių, kad A. Paleckis šnipinėjimo veiksmus atliko už atlygį, kadangi jam ir šių veiksmų vykdymo bendrininkui buvo sumokėta 6 tūkst. eurų, taip pat buvo sudarytos verslo vystymo sąlygos Rusijoje, pagalba gaunant nemokamas Rusijos vizas, nemokama viešnagė sodyboje. Tai tipiški metodai, kuriuos naudoja Rusijos žvalgybos ir saugumo tarnybos, verbuodamos užsienio valstybių (šiuo konkrečiu atveju – Lietuvos) piliečius ir atsilygindamos jiems už bendradarbiavimą.

Ši Lietuvos apeliacinio teismo nutartis įsigalioja jos priėmimo dieną, tačiau kasacine tvarka per tris mėnesius gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni