Laisvės frakcijos atstovas V. Mitalas kviečia R. Karbauskį palaikyti kovą už LGBTQ+ lygybę

Seimo narys, Laisvės frakcijos atstovas Vytautas Mitalas „Lietuvos ryto" televizijos laidoje „24/7" teigė, kad nepaisant to, jog žmogaus teisių klausimai Seime stringa, ties jais ir toliau bus dirbama. Vienas aktualių klausimų - lyčiai neutralios Partnerystės įstatymo projektas.

Vytautas Mitalas | O. Posaškovos/Seimo kanceliarijos nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Partnerystės įstatymo projektas buvo teiktas dar šiais metais Seimo pavasario sesijoje, tačiau nepraėjo net pateikimo stadijos. Nors kalbėta, kad iš naujo įstatymą bus mėginama teikti rudens sesijoje, tačiau kol kas tai dar nepadaryta. Be to, rudens sesijos metu Seimas nepriėmė ir mažo kiekio narkotikų dekriminalizavimo įstatymo. Iš esmės stringa vieni svarbiausių Laisvės partijos prieš rinkimus išsikeltų tikslų. 

V. Mitalas teigė, kad partnerystė ir mažo kiekio narkotikų turėjimo dekriminalizavimas „žymi principinį Lietuvos pasirinkimą, ar mes esame rytų, autokratiškos kultūros valstybė, ar esame vakarietiška demokratija". 

„Koalicijos aktyvesnio dalyvavimo mes sieksime. Sieksime artimiausiu metu, nedeginsime tų projektų nesusiskaičiavę balsų arba realiai neįvertinę tų galimybių", - dėstė politikas.

Laisvės frakcijos atstovas bedė pirštu į opoziciją - kai kurioms partijoms, anot jo, yra svarbiausia ne vykdyti savo programą, o tiesiog oponuoti. „Tą mes įvertiname. Gaila, kad taip yra. Vakarų valstybėse savo programų nesilaikymas būtų nesuprantamas rinkėjams, bet Lietuvoje aktualijos kitokios. Tai vers mus didesnės paramos ieškoti valdančiojoje koalicijoje", - sakė V. Mitalas. 

Pateikus Partnerystės įstatymo projektą, daug ką nustebino kai kurių partijų narių apsisprendimas susilaikyti arba balsuoti prieš. 

Balsavimų rezultatuose matyti, kad Liberalų sąjūdyje prieš Partnerystės įstatymo pateikimą balsavo 2 Seimo nariai, dar 1 susilaikė. Nors 6 „socdemai" įstatymą palaikė, net 5 balsavo prieš. Būtent Lietuvos socialdemokratų partija viena iš rinkimės programos nuostatų laikė LGBTQ+ asmenų teisių palaikymą, tad toks „socdemų" pasiskirstymas ne vieną kaip reikiant nuvylė. 

„Lietuvos ryto" televizijos laidoje taip pat dalyvavęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis sakė, kad maždaug 70 proc. šalies gyventojų nepalaiko tos pačios lyties asmenų šeimų. Apie narkotikų dekriminalizavimą esą šalies gyventojai mano panašiai. 

Ramūnas Karbauskis | O.Posaškovos/Seimo kanceliarijos nuotr.


R. Karbauskis pažadėjo, kad „valstiečių" partija darys viską, jog šie įstatymai nebūtų priimti. 

Be to, R. Karbauskas pareiškė, kad konservatoriai, sudarę koaliciją su Laisvės partija, pastarąja tik naudojasi. 

„Ja naudojasi tada, kai reikia jai. O tada, kai kyla klausimas, kuris gali kliudyti pačių konservatorių interesus - rinkėjų nuomonę - jie elgiasi kitaip", - pastebėjo „valstiečių" lyderis. 

Verta atkreipti dėmesį, kad nors už Partnerystės įstatymo projekto pateikimą balsavo 33 konservatoriai, tačiau net 12 jų pasisakė prieš, dar 3 susilaikė. 

R. Karbauskis įsitikinęs - santykiai koalicijoje yra nelygiaverčiai: konservatoriai „daro ką nori, o mažieji partneriai šiuo atveju jiems patarnauja". 

„Kalbant apie koaliciją, 11 Laisvės frakcijos narių Seime prieš 50 Tėvynės sąjungos narių - tai tas santykis yra toks, koks yra, ir ne visada lengva. Šiais metais galvodami, kad pavyks priimti tam tikrų greitesnių sprendimų dėl ideologiškai inertiškai klausimų, mąstėme, kad į kadencijos pabaigą tai leistų atverti kelią ramesniam dialogui", - atsakydamas į R. Karbauskio repliką, kalbėjo V. Mitalas.

Jis pažadėjo ir toliau garsiai kalbėti apie Partnerystės įstatymą, nes tiki, kad Lietuva žengs vakarų link. 

„Gal naivu ar neįtikėtina, net aš net ir Ramūną Karbauskį noriu pakviesti", - apie žmogaus teisių iniciatyvas kalbėjo V. Mitalas.
Naujesnė Senesni