Kai gimdymas tampa pragaru: medikų inicijuojamų patyčių prieš gimdyves problema - Seimo akiratyje

Pirmadienį, rugsėjo 27-ąją, Seimo Žmogaus teisių komitetas kartu su Motinystę globojančių iniciatyvų sąjunga organizavo renginį „Gimdyvių teisių situacija Lietuvoje“. Renginyje buvo pristatyti projekto „Mano gimdymas“ apklausos duomenų rezultatai. Pasak įžanginį žodį tarusio komiteto pirmininko Tomo Vytauto Raskevičiaus, reprodukcinės teisės yra žmogaus teisių dalis, tačiau pagarbos gimdyvių emociniams poreikiams trūksta - situacija reikalauja pokyčių, visuomenės suvokimo apie etiško elgesio su gimdančia moterimi svarbą, rašoma Seimo kanceliarijos pranešime spaudai. 

Asociatyvi Omar Lopez/Unsplash nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

T. V. Raskevičius pažymėjo, kad komitetas, vykdydamas parlamentinę kontrolę, jau yra kėlęs etiško elgesio su gimdyvėmis klausimą posėdžio metu. Buvo nuspręsta kreiptis į sveikatos apsaugos ministrą su konkrečiais pasiūlymais, pateiktais atsižvelgus į gimdyvių žmogaus teises ginančių nevyriausybinių organizacijų pastebėjimus. Kreipimesi iškelti gimdyvės teisės rinktis lydintį asmenį, teisės rinktis gimdymo būdą, gimdymo be patyčių užtikrinimo klausimai. Tačiau iš ministerijos buvo gautas formalus atsakymas, ne visa apimtimi atspindintis iškeltus klausimus ir pateiktus siūlymus.

Tomas Vytautas Raskevičius | Seimo kanceliarijos nuotr.


Renginyje pristatyta apklausa „Mano gimdymas“, kuria siekta išsiaiškinti, ką dar galima padaryti, užtikrinant žmogaus teises gimdymo metu – žmogaus teisė į kūno integralumą ir pasirinkimo teisė neturi dingti net ir karantino laikotarpiu. 

Apklausus beveik 3 tūkst. moterų, išsiaiškinta, kad 85 proc. moterų patyrė rūpestingą personalo elgesį gimdymo metu, 89 proc. moterų – rūpestingą personalo elgesį po gimdymo. Tačiau dalis moterų pažymėjo, kad patyrė patyčias ar kitokį, pagarbaus elgesio lūkesčių neatitinkantį personalo elgesį. 

Konferencijos akimirka | Seimo kanceliarijos nuotr.


16 proc. moterų teigė patyrusios patyčias, grasinimą ar prievartą, dalis moterų, kurios vertino personalą kaip rūpestingą, taip pat turėjo ir nemalonių patirčių. 42 proc. moterų informacijos apie gimdymą nepakako. Dažniausiai informacijos trūko pirmą kartą gimdančioms. Pasigesta informacijos ir po gimdymo. 21 proc. moterų jautė stiprų skausmą dėl medicininių procedūrų. Daugelis moterų negalėjo laisvai judėti sąrėmių metu, ne visos galėjo rinktis pozą. Trūko pagalbos žindymui.

Motinystės globojančių iniciatyvų sąjungos atstovė dr. Eglė Mažutytė Rašytinė pristatė tyrimą „Moterų subjektyvaus savo gimdymo patyrimo svarba“. 

Atsakymuose apie gimdymo patirtis, 27 proc. moterų pažymėjo, kad jų puiki patirtis; 37 proc. moterų savo patirtį įvertino gerai; 19 proc. moterų pažymėjo, kad jų patirtis – neutrali, 6 proc. moterų patirtis buvo bloga, ir net 11 proc. moterų prisipažino, kad jų gimdymo patirtis buvo traumuojanti. Pasak mokslininkės, gimdymas yra moters ir vaiko istorijos dalis. Neigiamos gimdymo patirtys tiesiogiai veikia psichikos sveikatą, daro įtaką patiriant pogimdyvinės depresijos ar potrauminio streso sutrikimo po gimdymo požymius ar susergant šiomis ligomis. Pristatytus tyrimus komentavo ir medikų atstovai. Pasak jų, neretai atsitinka taip, kad gimdyvės turi lūkesčių, kurių gimdymo namai negali suteikti. Trūksta personalo. Kartais būna ir taip, kad gimdyti atvažiavusi moteris užsiėmusi internetine veikla ir neklauso ką kalba akušerė, stovėdama prie lovos. Todėl buvo keliamas klausimas, kodėl niekas nepaklausia, kaip akušeriai jaučiasi. Personalo trūkumas, perdegimas, mokymų apie bendravimo su gimdyve specifiką trūkumas turi tiesioginės įtakos medikų ir personalo darbo kokybei ir emocinei gimdyvės savijautai.

Kauno klinikų Gimdymo skyriaus vadovas prof. Mindaugas Kliučinskas sakė, kad nežino nė vieno mediko, kuris norėtų užsiiminėti smurtu. Pasak profesoriaus, gera komunikacija tarp gimdyvės ir mediko bei personalo, medikų ir personalo mokymai – yra tai, ko trūksta labiausiai. 

Tiek medikai, tiek nevyriausybinių organizacijų nariai pažymėjo tai, kad diskusijoje nedalyvavo Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai, nors buvo kviesti – nuo jų priklausytų sprendimai, reikalingi pozityviems pokyčiams.
Naujesnė Senesni