Biseksuali mergina bijojo, kad Oksfordas jos nepriims

Kai Julija ruošėsi vykti į susitikimą su Oksfordo universiteto dėstytojais, ji svarstė pakeisti savo išvaizdą. Rožine ir purpurine spalvomis papuošti antakiais, simbolizuojantys biseksualų pasididžiavimo vėliavą, merginai kėlė susirūpinimą, kad ji neatitiks standartų, kuriuos kelia universitetas. „Man patinka makiažą daryti „Queer" tema, todėl nuėjau ir pasikalbėjau su Oksfordo atstovu apie mano makiažo tonizavimą. Jis atsakė: „Ne, jie tiesiog nori, kad būtum savimi". Labai malonu žinoti, kad mane priėmė ir man nereikėjo apsimesti kažkuo kitu, kad galėčiau studijuoti", - kalbėjo ji.

Džekas (viršuje), Oliveris (apačioje), iš kairės į dešinę - Mia ir Julija | Jarmo.net koliažas (Asmeninio archyvo ir Pixabay nuotr.)

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Mokyklos laikai Julijai nebuvo lengvi. Ilgą laiką ji neatsiskleidė esanti biseksuali, kadangi apie ją vyravo nedraugiška, patyčių kupina atmosfera.

„Keli homoseksualūs mokiniai buvo tapę patyčių taikiniu ir tai atgrasė mane atsiskleisti", - teigė mergina.

Besimokydama religinėje mokykloje, ji nesusidūrė ir su pilnavertišku lytiniu švietimu. Tai tikrai nepagerino jos jausenos, kai galvoje ėmė kirbėti mintys apie neheteroseksualią tapatybę.

Pagaliau baigus mokyklą ji ruošiasi išsikraustyti iš savo miesto Jorkšyre bei negali sulaukti, kol pasiners į gausią LGBTQ+ bendruomenę Oksforde.

„Universitete tu gali būti „Queer" ar koks kitoks, tiesiog kaip žmogiškai įmanoma visiškai kitoks, ir vis tiek atsiras kažkas, kas tave priims", - džiaugėsi Julija.

Iš 600 tūkst. studentų, besimokančių Jungtinės Karalystės (JK) universitetuose, maždaug 40 tūkst. (7,2 proc.) save priskiria LGBTQ+ asmenų grupei.

JK Priėmimo tarnyba, besirūpinanti į universitetus stojančiais studentais, teigia, kad LGBTQ+ bendruomenės emocinė sveikata kelia susirūpinimą. Kadangi jaunuoliai nepatiria daug teigiamų situacijų mokymosi srityje, stodami į universitetus kai kurie jų jaučia įtampą ir net norą slėptis. „Mes skatiname mokyklas ir kolegas taikyti politiką, kuria LGBTQ+ studentai yra remiami", - teigiama Priėmimo tarnybos komentare.

Anglijos Ruskino universitete besimokanti Mia, kaip ir Julija, nenorėjo atsiskleisti mokykloje, nes aplink save matė daug patyčių iš LGBTQ+ žmonių. Biseksuali mergina teigė, kad jautėsi atstumta. Į universitetą ji stojo pasiryžusi neleisti išankstiniams kitų studentų nusistatymams jai pakišti kojos. Tačiau, kaip dabar sako Mia, kovoti dėl to, jog nebūtų įžeidinėjama, jai ir neprireikė.

„Universitete niekam nerūpi tai (seksualinė orientacija, - jarmo.net). O jei turite problemų, yra daugybė žmonių, su kuriais galite pasikalbėti ir tai yra gerai. Jie aiškiai pasakė, kad jei kada nors patirsite ką nors panašaus, eikite pas kursų vadovus", - dėstė Mia.

JK Priėmimo tarnyba, atlikusi 3 tūkst. studentų apklausą, nustatė, kad 82 proc. LGBTQ+ asmenų universitetuose planuoja kalbėti apie savo tapatybę. Tačiau antro kurso studentas, translytis vaikinas Oliveris nusprendė apie tai neužsiminti nebent tam būtų aiški priežastis.

„Aš tiesiog pasirinkau nepasakoti to žmonėms universitete, nes būdamas namuose jaučiau, kad man prilipo tai kaip etiketė. Aš tiesiog norėjau būti savimi ir neturėti istorijos, todėl nusprendžiau nepasakoti žmonėms nebent norėjau ar jaučiau, kad man to reikia", - sakė Oliveris.

Apie translytiškumą vaikinas papasakojo savo kambariokui, kadangi norėjo jaustis saugus, jeigu įvyktų koks nors incidentas.

Apie savo tapatybę jis prakalbo ir dėstytojams. Kaip sako studentas, pradėjus vartoti hormonus kartais gali būti sunku susikaupti ir mokytis.

O štai Džekas, antro kurso studentas Glosteršyre, sakė jaučiantis pareigą suburti saugią erdvę LGBTQ+ jaunimui.

Aplink nėra gėjų barų, tačiau universitetas leido jam surengti „drag“ vakarą miestelyje, kuriame ėmė kurtis LGBTQ+ draugų tinklas.

„Vienas dalykas, kurį universitetas galėtų padaryti, yra surengti daugiau „Pride“ renginių miestelyje. <...> Jei jie būtų labiau matomi atvykusiems naujokams, pastarieji tai pastebėtų ir jaustųsi matomi - galbūt pirmą kartą gyvenime“, - teigė Džekas.

Vaikinas patarė pradedantiems studijuoti jaunuoliams nebijoti bei neskubėti. „Neleiskite kitiems skubinti jus atsiskleisti. Galbūt žinote, kad esate homoseksualus, biseksualus arba translytis, bet niekada neturėtumėte jaustis spaudžiami - tai turėtumėte daryti tik dėl savęs, nes nesate niekam skolingi", - sakė jis.

Parengta pagal BBC informaciją
Naujesnė Senesni