Izraelis atsisakė homofobiško draudimo neheteroseksualiems vyrams tapti kraujo donorais

Lietuvoje tebegaliojant ribojimams vyrams, turėjusiems lytinių santykių su kitais vyrais, tapti kraujo donorais, Izraelis nusprendė šio diskriminacinio draudimo atsisakyti.

Asociatyvi Nguyen Hiep/Unsplash nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Rugpjūčio 19-ąją Sveikatos apsaugos ministras Nitzanas Horowitzas paskelbė, kad „homoseksualių asmenų diskriminacija dėl kraujo donorystės baigta".

Pagal anksčiau Izraelyje galiojusią tvarką, neheteroseksualūs vyrai kraujo donorais galėjo tapti tik tuo atveju, jeigu per pastaruosius metus jie neturėjo lytinių santykių su kitais vyrais. Anketoje jie turėdavo nurodyti duomenis, ar santykiavo su kitais vyrais, jeigu taip - prieš kiek laiko. Nuo šiol šio klausimo nebebus.

Akivaizdu, kad didesnė rizika sirgti lytiškai plintančiomis ligomis atsiranda dėl seksualinės elgsenos ypatumų, o ne dėl asmens seksualinės orientacijos, tad būtent dėl to Izraelis nusprendė nebetaikyti LGBTQ+ bendruomenei papildomų ribojimų.

Sveikatos apsaugos ministras N. Horowitzas teigė, kad tai yra „dar vienas istorinis žingsnis siekiant LGBTQ+ žmonių lygybės Izraelyje".

Draudimas neheteroseksualiems asmenims tapti kraujo donorais pasaulyje įsiviešpatavo dar po 1980 metais įvykusios AIDS krizės įkarščio. Homofobiškais pagrindais imta manyti, kad šią ligą išimtinai platina homoseksualūs ir biseksualūs vyrai.

LGBTQ+ teisių aktyvistai ilgus dešimtmečius visame pasaulyje kovoja, kad tokio draudimo įvairiose šalyse būtų atsisakoma motyvuojant tai tuo, kad tokiomios ligomis kaip ŽIV ar AIDS taip pat gali sirgti ir heteroseksualūs asmenys, bet jiems kraujo donorais vien dėl jų neseniai įvykusių lytinių santykių tapti vis tiek leidžiama. Sveikatos priežiūros specialistai taip pat atkreipia dėmesį, kad kur kas didesnį dėmesį reikėtų skirti rizikingai asmenų seksualinei elgsenai, o ne jų lytinei orientacijai.
Naujesnė Senesni