Honkongo LGBTQ+ aktyvistui gresia ilgi metai nelaisvės už Vyriausybės kritiką

LGBTQ+ teisių aktyvistas Jimmy Shamas Tsz-Kitas yra garsus Honkongo demokratijos judėjimo ir LGBTQ+ teisių aktyvistas. Vyras buvo suimtas ir kaltinamas pažeidęs Nacionalinio saugumo įstatymą dėl to, nes kritikavo Kinijos Vyriausybės veiksmus.
 
Instagram.com/jimmyshamtszkit nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Prieštaringai vertinamas įstatymas, pagal kurį aktyvistui gresia atsakomybė, įsigaliojo praėjusių metų birželio mėnesį. Jame numatyta atsakomybė tiems, kurie neva kursto maištą prieš valstybę, skatina šalies regionus atsiskirti, slapta susitaria su kitomis užsienio šalimis. Griežčiausia įstatyme numatyta bausmė - laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

J. Shamas-Tsz-Kitas tapo vienas iš 47 aktyvistų, suimtų ir apkaltintų valstybės tariamu žlugdymu.

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ ragina Kinijos valdžios institucijas atsisakyti kaltinimų ir paleisti vyrą iš izoliatoriaus. Organizacijos atstovai teigia, kad „Jimmy Shamas Tsz-Kitas praleido 2 mėnesius uždarytas į kalėjimą vien už tai, kad pasisakė už savo bendruomenę ir LGBTQIA+ teises Honkonge". 

Be kita ko, prokuratūros kaltinime taip pat nurodoma, kad J. Shamas Tsz-Kitas praėjusiais metais liepą dalyvavo pirminiuose rinkimuose ir davė interviu tarptautinei žiniasklaidai ir susirašinėjo su užsienio diplomatais.

„Amnesty International“ skaičiuoja, kad pagal Nacionalinio saugumo įstatymą buvo areštuota apie 118 žmonių, kai kurie socialinėse medijose skelbė žinutes, skatinančias demokratiją.

Remiantis Honkongo universiteto atlikta apklausa, daugiau nei pusė gyventojų palaiko tos pačios lyties asmenų santuokas ir santykius.

Šiuo metu Honkonge šiek tiek galioja dalis LGBTQ+ asmenų apsaugos, tačiau Honkonge vis nepripažįstama tos pačios lyties asmenų santuoka ar civilinė partnerystė. 
Naujesnė Senesni