Bosnijos režisierė įsitikinusi: „Europa yra rasistinė ir nacionalistinė"

Festivalyje „Kino pavasaris“ sėkmės sulaukusio filmo „Quo vadis, Aida“ režisierė Jasmila Žbanic interviu Ispanijos agentūrai EFE teigia, kad Europos Sąjunga turėtų priimti Bosniją į Europos Sąjungą dėl praeityje padarytų klaidų, tačiau netiki, kad taip įvyks.

ES vėliava | Call Me Fred/Unsplash nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net


„Europos Sąjunga padarė labai rimtą klaidą Bosnijoje, mes turėtume būti Europos Sąjungos nariais labiau nei bet kuri kita šalis regione. Deja, netikiu, kad tai įvyks, nes mes esame musulmonų daugumos valstybė. Europa yra rasistinė ir nacionalistinė, o istorijos apie atvirumą mums yra melas, nes (Europos Sąjunga) turi savo darbotvarkę – katalikišką, orientuotą į pelną, o ne žmogaus teises“, - apgailestavo menininkė.

J. Žbanic buvo 17 metų, kai Bosnijoje prasidėjo karas, kuriame žuvo 100 tūkst. žmonių, o 2 mln. gyventojų neteko savo namų. Filme „Quo vadis, Aida“ rekonstruojamos didžiausios nuo antrojo pasaulinio karo etninės žudynės.
 
1995 m. Ratko Mladičiaus vadovaujama armija įžengė į Srebrenicą, JTO paskelbtą saugia teritorija, kurią turėjo ginti žydrieji šalmai. Tačiau jie nesiėmė jokių veiksmų, kai generolas sučiupo tūkstančius bosnių, užgulusių JT būstinės vartus ir prašiusių pagalbos. Vyrai ir paaugliai buvo atskirti nuo moterų ir vaikų ir sušaudyti. Daugiau nei 8 tūkst.

2017 m. tarptautinis teismas nuteisė R. Mladičių už genocidą, tačiau, sako J. Žbanic, žaizda tebėra atvira. 

„Į iškilmingus minėjimus atvyksta daugelio Europos valstybių prezidentų, bet nepripažįsta savo valstybių sąsajų su tuo, kas įvyko. Europos Sąjunga trejus su puse metų tik stebėjo karą, bosniams nebuvo leidžiama turėti ginklų ir apsiginti. Europos Sąjunga reagavo visiškai pasyviai ir tik Jungtinių Amerikos Valstijų ir tokių derybininkų kaip Ričardas Holbrukas pastangomis karas buvo sustabdytas. Europos vaidmuo tebelieka tamsus, tačiau ji nenori to pripažinti“, – sakė režisierė.
Naujesnė Senesni