R. Zabarauskas papasakojo apie pokalbį su Baltarusijos žurnaliste iš propagandinės televizijos

Sekmadienį LRT rodytoje laidoje „Kultūringai su Nomeda" kalbėjęs režisierius, LGBTQ+ teisių aktyvistas Romas Zabarauskas papasakojo apie jį pribloškusį pokalbį su Baltarusijos žurnaliste. 

Romas Zabarauskas | Stop kadras


Laidos vedėja Nomeda Marčėnaitė klausė, kaip jis vertintų LGBTQ+ teisių padėtį Lietuvoje. Atsakydamas į klausimą, R. Zabarauskas papasakojo apie istoriją, nutikusią Minske. Baltarusijos sostinėje režisierius pristatė vieną savo filmų. 

„Mane kalbino Baltarusijos kultūros žurnalistė iš propagandinės televizijos. Ir mes kalbėjome su ja angliškai, tada ji perėjo į kalbėjimą rusiškai. Sakau, ne, ne, ne, aš nekalbu rusiškai. O ji sako: „Mes negalime rodyti, kad iš Lietuvos žmogus nekalba rusiškai Baltarusijos televizijoje". 

Tada aš kalbėjau lietuviškai, o mano vaikinas, kuris važiavo kartu, tarpininkavo ir vertė. O tuomet jie užgarsino dar kitą informaciją, kurią neva aš pasakiau lietuviškai. Tad kai grįžau iš Baltarusijos, aš parašyčiau didelį balą Lietuvai", - sakė R. Zabarauskas.

Kita vertus, pabrėžė jis, Lietuvą reikėtų lyginti su vakarų Europa, JAV, kitomis šalimis, kurioms pavyksta pripažinti savo visuomenės įvairovę. 

R. Zabarauskas teigė, kad LGBTQ+ teisių padėtis Lietuvoje nėra lengva - vos 20 procentų gyventojų sutinka, kad ir tos pačios lyties asmenys galėtų įteisinti savo santykius teisiškai.

„Bet lygybė tokia yra - ji nedaloma. Turėtume pasiekti daug didesnį procentą", - sakė LGBTQ+ teisių aktyvistas.

„Situacija yra vis dar sudėtinga. Man, kaip teisininkui, politologui, o dabar - ir politikui, labai kelia rūpestį valstybės nenoras rūpintis šia (LGBTQ+) žmonių grupe", - laidoje sakė Tomas Vytautas Raskevičius.

Tomas Vytautas Raskevičius | Stop kadras

 
Anot Seimo nario, paskutinis priimtas teisės aktas, pagerinęs LGBTQ+ žmonių padėtį Lietuvoje, buvo priimtas dar 2003 metais.

„Lygių galimybių įstatymas uždaudė diskriminaciją dėl seksualinės orientacijos įvairiose gyvenimo srityse", - kalbėjo jis.

Anot parlamentaro, šis įstatymas buvo priimtas todėl, nes Lietuva ruošėsi įstoti į Europos Sąjungą. Tą mūsų šalis 2004 metais ir padarė. Tačiau įstojusi į ES, Lietuva kurį laiką, įsitikinęsjis, ėjo net atgal.

„O nuo to laiko situacija ne tik negerėjo, bet ir sistemiškai blogėjo", - sakė T. V. Raskevičius.

Asociatyvi pexels.com nuotr.


Tačiau šiuo metu, anot Seimo nario, situacija jau ėmė gėrėti, visuomenėje LGBTQ+ tema daug kalbama ir diskutuojama.

Paklaustas, kokiu skaičiu nuo 1 iki 10 įvertintų žmogaus teisių situaciją Lietuvoje, kai 1 reiškia labai blogai, o 10 - labai gerai, T. V. Raskevičius teigė padėtį vertinantis trejetu.

„Aš tą balą galėsiu padidinti tik tuomet, kai mes sugebėsime politiniu lygmeniu susitarti ir priimti tam tikrus sprendimus", - dėstė jis.
Naujesnė Senesni